Prva sednica Skupštine Regionalne razvojne agencije „Južni Banat“ održana je u ponedeljak, 30. januara 2017. godine u sali 206 u Gradskoj upravi grada Pančeva sa početkom u 14.00 časova.

Za predsednika Skupštine Regionalne razvojne agencije „Južni Banat“, sa jednogodišnjim mandatom, izabran je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, dok je za direktora agencije, na mandatni period od četiri godine, imenovan Igor Knežević.

Na prvoj sednici Skupštine osnivača, čiji su članovi sve lokalne samouprave iz Južnog Banata, usvojen je, takođe, Poslovnik o radu i zaključen ugovor o članstvu između Agencije i članova/osnivača Društva.

Zadaci novoosnovane Regionalne razvojne agencije su priprema razvojnih projekata, priprema i realizacija infrastrukturnih projekata i ostvarivanje međunarodne, prekogranične i međuopštinske saradnje iz svoje nadležnosti za područje Južnog Banata, kao i drugi poslovi.

Prema rečima gradonačelnika Pančeva, na ovaj način stvoren je preduslov da se konkuriše za mnogo ozbiljnija sredstva za infrastrukturne projekte i za privlačenje sredstava iz međunarodnih, pre svega IPA fondova.

Ozbiljna sredstva se uglavnom izdvajaju za regionale projekte, od značaja više lokalnih samouprava. Na ovakav način moći ćemo da konkurišemo za mnogo ozbiljnija sredstva za infrastrukturne projekte, koji dotiču i Pančevo. Ozbiljna sredstva se uglavnom izdvajaju za regionale projekte, od značaja više lokalnih samouprava. Na ovakav način mi stičemo uslov da svi zajedno konkurišemo preko Razvojne agencije na te projekte i da povlačimo ozbiljna sredstva od kojih će ozbiljna sredstva i da ostanu u Pančevu, istakao je gradonačelnik Saša Pavlov.

Direktor Agencije Igor Knežević rekao je da je ova agencija osnov za unapređenje regionalnog razvoja:

Prvo moramo da prepoznamo ono što je najbitnije vezano za svaku lokalnu samoupravu što se tiče infrastrukturnog i privrednog ambijenta. Kada udružimo sve te lokalne strategije, dobićemo jednu opštu regionalnu strategiju na kojoj bi trebalo da radimo, a grad Pančevo, kao najveći i po broju stanovnika i po prihodnoj strani, biće nosilac. Pokušaćemo da ravnomerno razvijemo region Južni Banat i prvi zadatak biće da Južni Banat brendiramo, da postane konkurentni region za buduće ulagače, izjavio je Knežević.

Ugovor o osnivanju Regionalne razvojne agencije „Južni Banat“ doo Pančevo, sa sedištem u Karađorđevoj ulici br. 4 u Pančevu, 20. januara 2017. godine zaključili su Grad Pančevo, Grad Vršac, Opština Kovin, Opština Kovačica, Opština Alibunar, Opština Bela Crkva, Opština Plandište, Opština Opovo, Građevinsko preduzeće „Finet inženjering“ Pančevo i društvo sa ograničenom odgovornošću za usluge „Hajtim“ Vršac.