U četvrtak, 9. februara 2017. godine u Maloj sali Gradske uprave održan je skup „Ostvarenost standarda u pružanju lokalnih usluga socijalne zaštite“, na kojem je Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu predstavio Izveštaj o realizovanom Programu monitoringa i evaluacije usluga socijalne zaštite u Gradu Pančevu 2016-2017. godine.

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković i, u ime Pokrajinskog zavoda socijalnu zaštitu, Snežana Đurić, savetnica za socijalnu zaštitu.

Teme skupa bile su: Prikaz stanja lokalnih usluga u sklopu programa eksternog monitoringa i evaluacije, Iskustva i benefiti pružalaca usluga iz procesa monitoringa i evaluacije usluga, Perspektive razvoja lokalnih usluga, Uloga lokalne samouprave u podsticanju praćenja i evaluacije kvaliteta lokalnih pružalaca usluga socijalne zaštite, nakon čega je usledila diskusija na date teme.

Gradonačelnik Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo što se ovaj program već drugu godinu zaredom sprovodi u našem gradu.

Izuzetno nam je stalo da što bolje identifikujemo potrebe naših građana za ovakvom vrstom usluga, da uvedemo nove usluge ukoliko potrebe na terenu to zahtevaju, da unapredimo već ove usluge koje realizujemo, čiji broj nije mali, rekao je Pavlov.

Grad Pančevo izdvaja značajna sredstva za realizaciju programa socijalne zaštite i od Stalne konferencije gradova i opština dobio je preporuku, kao jedna od najrazvijenijih lokalnih samouprava u oblasti pružanja socijalne zaštite, naveo je gradonačelnik.

Član Gradskog veća Milenko Čučković izjavio je:

Grad Pančevo vodi računa o uslugama socijalne zaštite, 345 miliona dinara izdvaja se za socijalnu i dečiju zaštitu u okviru budžeta grada Pančeva. Danas ćemo programom monitoringa, zajedno sa Pokrajinskim zavodom za socijalnu zaštitu, utvrditi na koji način smo ostvarili sve ono što smo se dogovorili i ono što smo Uredbom Grada Pančeva i propisali u 2016. godini.

Savetnica za socijalnu zaštitu Maja Dumnić u Pokrajinskom zavodu za socijalnu zaštitu izjavila je:

Naše preporuke jesu da Grad Pančevo nastavi sa razvojem i podsticanjem razvoja lokalnih usluga socijalne zaštite, da sami pružaoci usluga nastave sa redovnom samoevaluacijom usluga, da u što većoj meri uključuju same korisnike i njihove porodice u planiranje i realizaciju usluge i da kontinuirano ispituju potrebu za razvojem novih usluga socijalne zaštite, što je, naravno, nemoguće ukoliko ne postoji jedna međusektorska saradnja. Sistem socijalne zaštite naslanja se na sistem zdravstva, obrazovanja i jako je važno da ove institucije na lokalnu što bolje sarađuju.

Ovo je druga godina kako se sprovodi monitoring i evaluacija usluga socijalne zaštite u Gradu Pančevu, a koji je realizovao Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu.

Program je realizovan kroz javni konkurs za finansiranje/sufinansiranje projekata i programa u oblasti unapređenja socijalne politike, koji je raspisao grad Pančevo u 2016. godini, kako bi se analizirale postojeće lokalne usluge, sagledali kapacitet ustanova za pružanje usluga i stepen ostvarenosti stručnih standarda u realizaciji i dale preporuke za dalje unapređenje usluga socijalne zaštite, a u cilju davanja podrške i unapređenja kvaliteta života korisnika.

Grad Pančevo je programom monitoringa i evaluacije obuhvatio 4 usluge koje realizuju 3 pružaoca, odnosno ustanove sa teritorije Grada Pančeva, a to su Dom za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak“, Dnevni boravak za decu i odrasle sa smetnjama u intelektualnom razvoju „Neven“, pri Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Mara Mandić“, i Udruženje „Na pola puta“.
Usluge koje su bile predmet monitoringa i evaluacije su: „Prihvatilišta za decu i mlade“, „Dnevni boravak za decu i odrasle sa smetnjama u intelektualnom razvoju“, „Stanovanje uz podršku osoba sa invaliditetom“ i „Stanovanje uz podršku za mlade koji napuštaju sistem socijalne zaštite“.