Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu, održala je radni sastanak sa direktorom Muzeja žrtava genocida, Dejanom Ristićem i saradnicima. Sastanku su takođe prisustvovali direktori i predstavnici ustanova kulture grada Pančeva, kao i predstavnici Sekretarijata za javne službe i socijalna pitanja.

„Imajući u vidu aktuelnost i neophodnost negovanja kulture sećanja, tema ovog radnog sastanka bila je analiza stanja u oblasti kulture sećanja kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, kao i osmišljavanje aktivnosti koje će značajno doprineti njenom unapređenju u gradu Pančevu“ istakla je Marija Jević.

Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida prisutne je kratko upoznao sa istorijatom nastanka i radom Muzeja, osvrnuvši se na značajne rezultate u oblasti naučno-istraživačke delatnosti, prosvete, izdavaštva, informisanja i druge obrazovne programe, koje predstavnjaju deo redovnih aktivnosti ove institucije. Posebno se osvrnuo na naučno-istraživačku delatnost Muzeja u osvetljavanju genocida izvršenog nad Srbima na području Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svetskog rata i plan da 22. april, kao Dan sećanja na žrtve genocida, dobije više prostora u obrazovnim i kulturnim instiucijama.

Na sastanku je dogovoreno da će predstavnici Muzeja žrtava genocida ponovo posetiti Pančevo 3. marta 2023. godine, kada će obići sve ustanove kulture u gradu Pančevu, kako bi se dogovorili o realizaciji zajedničkog programa obeležavanja Dana sećanja na žrtve genocida.