U utorak, 1. novembra 2016. godine u Zelenom salonu član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar primio je aforističara Zorana T. Popovića, koji je u septembru mesecu osvojio prvo mesto u kategoriji Aforizmi na izvornom jeziku za strane autore na takmičenju „Torino ukratko” koju dodeljuje Italijansko udruženje aforističara i Kulturna asocijacija „Svet ideja” iz Italije.

Član Veća Nemanja Rotar pohvalio je hrabrost i napore ljudi koji stvaraju u žanrovima koji danas gotovo da iščezavaju sa književne scene nazvavši ih herojima literature i čestitao u ime Grada Pančeva Zoranu T. Popoviću na osvojenom priznanju i dosadašnjim uspesima.

Ovakvi uspesi su nešto najbolje što može jedan čovek da daruje svom gradu i da se grad ponosi uspesima jednog književnika. U ovom slučaju reč je, po mom mišljenju, o trenutno najznačajnijem našem aforističaru. Zoran je u poslednjih nekoliko godina doživeo svoj najveći stvaralački zamah i svaki njegov aforizam sa uživanjem čitamo, poručio je Rotar.

Zoran T. Popović pohvalio je praksu koju je uveo član Gradskog veća Nemanja Rotar:

Svako ko je napravio neki uspeh, posebno van granica, zaslužuje malo pažnje kao danas ja, jedan mali prijem i na tome se zahvaljujem i drago mi je što je ta praksa ovde zaživela.

Popović je rekao da to što je žanr u kome stvara potcenjen nije specifičnost u našoj zemlji, već da je situacija takva i u ostalim državama, u šta se uverio i u Italiji, gde izdavači ne pridaju ovom žanru veliki značaj i knjige aforističara slabo su čitane.

Za razliku od njih mogu da kažem da smo mi svoje mesto u inostranstvu i u Evropi našli, smatraju nas, jednu grupu naših autora, trenutno najznačajnijim u Evropi, rekao je Popović i tom prilikom pohvalio rad svojih kolega u Srbiji.

Popović je do sada objavio deset zbirki aforizama, zastupljen je u više domaćih i stranih antologija i zbornika satire i prevođen je na mnoge strane jezike. Dobitnik je Novembarske nagrade Grada Pančeva za 2011. godinu u oblasti kulture, kao i brojnih priznanja na domaćim i regionalnim, ali i međunarodnim festivalima. Za knjigu “Daće Bog, ako Bog da“ nagrađen je po drugi put nagradom “Radoje Domanović“, nagradom “Tipar“ na najvećem regionalnom festivalu “Vuko Bezarević“ i nagradom Beogradskog aforističarskog kruga za najbolju knjigu aforizama u 2015. godini.