Povodom obeležavanja 70 godina postojanja Mađarskog kulturno-umetničkog društva ,,Šandor Petefi“ Pančevo, u subotu, 29. oktobra 2016. godine u Gradskoj upravi grada Pančeva član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu, Nemanja Rotar, primio je predsednika Društva Karla Ranca, zamenika gradonačelnika mađarskog grada Bonjhada Sabo Tibora i druge članove delegacije iz Mađarske.

Veze između grada Pančeva i Bonjhada su dugoveke, s obzirom da ovde žive Sekelj Mađari i da smo na kulturnom, ali i na sportskom planu dosta toga zajednički uradili. Želim da istaknem da je Pančevo grad koji neguje duh multikulturalnosti, ovde živi 26 različitih etničkih zajednica i mi ne bismo mogli da zamislimo život drugačije nego ovako. Posebni smo ponosni što MKUD „Šandor Petefi“ slavi 70  godina i što imamo jedan takav jubilej, rekao je Nemanja Rotar.

Član Gradskog veća naveo je i privrednu saradnju kao jednu od mogućnosti povezivanja Pančeva i Bonjhada, naročito kada je reč o preradi vode, s obzirom na to da je Bonjhad poznat po ovoj tehnologiji.

Zamenik gradonačelnika Bonjhada Tibor Sabo rekao je da je ovo njegova druga poseta Pančevu, a prva Vojlovici i izjavio:

Između ova dva grada postoji tesna saradnja. Veoma smo privrženi ovom mestu na kraju Južnog Banata.

Mađarsko kulturno-umetničko društvo „Šandor Petefi“ osnovano je 1946. godine u Pančevu, kao naslednik mađarskog pevačkog društva Gromon Deže, najstarijeg kulturno-umetničkog udruženja, a predsednik Društva Karlo Ranc rekao je da se u njemu i dalje održavaju razne manifestacije i kulturni događaji, kojih je bilo više od 2.000, da se neguju tradicija i jezik i sve što je bitno za jednu zajednicu.

Imamo sve uslove da održavamo kulturu, imamo solidan hor i orkestar i ostvarujemo lepu saradnju sa KUD-om Tamaši Aron iz Vojlovice, rekao je Karlo Ranc.

prijem-rotar-i-kud-petefi-sandor