Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva otvorio je svečanu manifestaciju „Pančevački maturantski ples 2023“ i čestitao maturantima završetak srednje škole. Kancelarija za mlade grada Pančeva i Dom omladine Pančevo i ove godine organizovali su ples povodom završetka srednjih škola u kojem je učestvovalo je više od 400  maturanata iz 9 srednjih škola sa teritorije grada Pančeva.

„Veliki maturanti, roditelji, profesori, drage sugrađanke i sugrađani koji ste došli da uveličate ovu svečanu manifestaciju, moram Vam priznati da osećam veliku odgovornost dok stojim ovde danas pred vama. Dragi maturanti, čestitam Vam završetak srednje škole i ulazak u svet odraslih ljudi! Želim da svako od vas, pronađe svoj životni put i pronađe sebe, jer ovo je samo početak. Voleo bih da svoje želje ostvarite u našem gradu, u našem Pančevu, jer će grad Pančevo nastaviti da podržava i ulaže u sistem obrazovanja kako bi se svi učenici ostvarili u budućnosti, pre svega u Pančevu. Završetak srednje škole jeste veliki korak, ali samo jedan od mnogih koje ćete napraviti u životu. Želim vam da kroz život koračate hrabro sa osmehom i budite dobri i uspešni ljudi.Vi ste ponos i budućnost našeg Pančeva“ rekao je Aleksandar Stevanović i zahvalio se na trudu i požrtvovanju i roditeljima i profesorima koji su im pružali podršku tokom školovanja.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski ples u Srbiji je počela 2005. godine, a pančevački maturanti su se priključili 2007. godine i zajedno sa vršnjacima širom Evrope svake godine plesom obeležavaju završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Ovogodišnji maturantski ples je počeo minutom ćutanja, a gradonačelnik Stevanović je zamolio sve prisutne, da se prisete i mladih života koji su ne tako davno,  nažalost, iznenada prekinuti i puste bele balone.

„Pozivam Vas da za njih pustimo ove balone, veliki dobri ljudi“, rekao je Stevanović.

Najstariji srednjoškolci su plesali uz muziku Johana Štrausa „Slepi Miš“, koreografiju koju su uvežbavali sa Plesnim studiom „Beo dance“, a koja je ista za sve, ne samo u Srbiji, nego i u svim evropskim gradovima i na taj način učestvovali u pokušaju obaranja Ginisovog rekorda u simultanom plesu sa najvećim brojem plesača u svetu.