U sredu, 23. decembra 2015. godine, u Maloj sali Gradske uprave održana je javna prezentacija Nacrta budžeta Grada Pančeva za 2016. godinu i predstavljen je koncept participativnog budžetiranja, kao i aktivnosti na projektu „Participativno budžetiranje“.

Ovo je bila prilika da se građanke i građani Pančeva, predstavnici poslovnog sektora, medija i udruženja građana neposredno informišu i upoznaju sa procesom kreiranja budžeta i planovima za narednu godinu i da na tu temu diskutuju.

Nacrt budžeta Grada Pančeva za 2016. godinu predstavio je gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, u prisustvu članova Gradskog veća Suzane Jovanović, Jelene Batinić i Predraga Živkovića, kao i Jasmine Radovanović, šefa Kancelarije za odnose s javnošću i koordinatora radne grupe za implementaciju projekta „Participativno budžetiranje“.

Tom prilikom, gradonačelnik je izjavio da je Grad Pančevo uspešno završio Nacrt budžeta, uprkos izazovima u vidu fiskalnih ograničenja i novim zakonskim rešenjima kao što je Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, koja ovaj vid ograničenja predviđaju i u narednim budžetskim godinama:

Bez obzira na ta dva izazova, mi smo uspeli da uradimo Nacrt budžeta za koji slobodno mogu reći da je razvojni budžet, s obzirom da je najveći deo tog budžeta uložen u razvoj i izgradnju infrastrukture. Specifično je da smo osim toga mnogo pažnje posvetili ravnomernom razvoju kako samog grada, tako i naseljenih mesta, jer su sva naseljena mesta sa svojim investicijama prisutna u raspodeli ukupnih primanja ovoga budžeta. Veoma je bitno da smo zadržali, bez obzira na sva fiskalna ograničenja, neki nivo davanja pre svega za finansiranje programa u vezi sa podsticajnim merama za zapošljavanje. A kada kažem razvoj infrastrukture, mislim na razvoj poslovne infrastrukture o kome smo dosta pričali, ali isto tako i na razvoj komunalne infrastrukture i komunalno uređenje grada, bez obzira na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazimo mi ćemo ipak pokušati da život naših građana učinimo na neki način prvo lakšim, a onda i lepšim, kroz određeno komunalno uređenje. Jedine stavke koje su trpele ozbiljna smanjenja su deo budžeta za plate zaposlenih u javnom sektoru, odnosno u lokalnoj samoupravi, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je istakao i značaj kapitalnih projekta u narednim godinama:

Velika pažnja usmerena je na kapitalne projekte, zato što su to projekti koji se realizuju u tri budžetske godine, a ponovo se vraćam na najavu izuzetnog smanjenja budžeta u 2017. i 2018. godini, tako da je to balansiranje bilo zaista neophodno da bi budžet bio održiv i narednih godina. Kapitalne investicije pre svega su vezane za infrastrukturu, na opremanje Severne poslovne zone i na završetak projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju potamiškog kolektora, koji će da otvori još poslovnih zona, zatim za izgradnju putne infrastrukture, pre svega izgradnja ulice 7. jula, koja je u nivou oko 136.000.000 dinara i pravljenje konačnog rešenja pristupnog puta ka regionalnoj deponiji da bi se privredna aktivnost i tu razvila. Ove godine je planiran budžet od oko 5.661.561.700 dinara, od čega su nešto preko tri milijarde izvorna primanja Grada. Kreditno zaduženje iznosi oko 800.000.000 dinara, a od toga je 670.000.000 zaduženje za 2016. godinu i nešto iznad 200.000.000 dinara iz 2015. godine, preneta neutrošena sredstva su oko 500.000 dinara i još neka sitnija primanja.

Jasmina Radovanović o projektu „Participativno budžetiranje“ izjavila je:

U projekat smo ušli u maju ove godine potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa institucijama BIRN i NALED, znači Balkanska istraživačka mreža i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, tako da je ova današnja javna prezentacija zapravo jedna od aktivnosti u implementaciji projekta „Participativno budžetiranje“. Grad Pančevo je ove godine rešio da na jedan nov način, na jedan participativan način, uključi građane u planiranje i u kreiranje jednog dela budžeta koji smo mi ove godine programski namenili razvoju turizma i u proteklom periodu sve aktivnosti bile su sprovedene u tom smislu, da prikupimo ideje od građana, da te ideje stavimo na glasanje, da ponovo građani glasaju za ono što smatraju da je bila najbolja ideja za razvoj turizma ove godine, a to je projekat nabavke turističkog plovila za grad Pančevo. U tom smislu, sve je spremno, mi smo sve procedure obavili i usvajanjem budžeta za 2016. godinu možemo da otpočnemo i sa realizacijom do kraja, znači raspisivanjem javne nabavke i svih neophodnih procedura.