Миленко Чучковић, члан Градског већа града Панчева за рад запошљавање и социјална питања је поводом обележавања Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату положио венац на спомен-комплекс „Стратиште“ у Јабуци. Церемонији полагања венаца су присуствовали и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лав Григорије Пајкиће и представници војске Републике Србије, Националног савета ромске националне мањине, дипломатског кора и удружења грађана УБНОР.

„Рат је сукоб држава, али су трагедије личне. Најгоре у ратовима је страдање недужних цивила, међу којима често има жена и сасвим мале деце, па чак и нерођене. Ови злочини се не корене ни у једној војној стратегији, већ у личној и крајње субјективној мржњи појединца, који ратовањем легитимизује своју личну патологију. Што је најгоре, ови злочини најчешће остају некажњени. Свега две деценије од великог рата, букнуо је нов, још мрачнији, суровији и бесмисленији, који је у само једној ноћи новембра 1939. године озваничио ликвидацију једног, а потом и других народа, као легитимни циљ у владању светом. Данас, мање од века од тог глобалног страдања, светска политичка сцена је наујдаљенија од мира у послератној историји. Сећање на пострадале није само морлана и људска обавеза и изражавање пијетета према недужним жртвама и њховим породицама, које су живот наставиле у болу. Сећање је најмање што можемо да учинимо у нади и страху да се слично никада не понови, јер оваквим јавним чином ми сведочимо да ратни злочини не могу остати сакривени нити заборављени. Суд историје нема другог начина до сећања. Због тог сведочења окупили смо се и данас на месту на коме је погубљено више хиљада недужних цивила, међу којима је више хиљада Рома. Слава недужним жртвама“, рекао је Миленко Чучковић.

Поводом Дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату, одржана је државна церемонија на спомен-комплеку „Стратиште“, а дан сећања на страдање Рома, Срба и Јевреја обележен је полагањем венаца и одавањем почасти уз пригодан уметнички програм.