Тигран Киш председник Скупштине града Панчева, присуствовао је комеморативној свечаности поводом Међународног дана сећања на Роме страдале у Другом светском рату, заједно са Миленком Чучковићем, чланом Градског већа града Панчева задуженим за рад, запошљавање и социјалну политику. Зоран Антић, државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања предводио је церемонију полагања венаца на Спомен комплексу „Стратиште“.

„Дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату, дан када је фашистички режим 1942. године једном обичном наредбом све Роме одлучио депортовати у радне логоре, а све ради њихове ликвидације. Тако су Роми, заједно са другим народима, Србима и Јеврејима, због своје националне припадности масовно ликвидирани свуда на територији Трећег рајха, па и овде где се данас налазимо, на Стратишту у Панчеву. Фашизам као идеологија нажалост живи и данас. Сведоци смо нових сукоба широм света и ту реч данас користимо објашњавајући сукобе, чешће него ранијих година. Због тога је важно обележавати 16. децембар. Обележавање овог дана је доказ о посвећености Србије борби против фашизма. Нажалост, ово није једини дан у нашој историји који нас обавезује на сећање. Сећањем и изражавањем поштовања према страдалим жртвама, ми спречавамо заборав на борбу која је довела до слободе у којој данас живимо. Град Панчево је мултиетничка средина која поштује и уважава националне различитости. Једнакост у уживању људских права и слобода, као и културна, међуверска и међунацинална толеранција су тековине дубоко уткане у ткиво града Панчева и нераскидив део његове историје. Свима који сте данас дошли на обележавање Дана сећања на пострадале Роме у Другом светском рату, у име града Панчева желим да кажем хвала, а свим невино пострадалим жртвама  вечно хвала и слава им!“ рекао је Тигран Киш.

Присутнима се обратио и председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић, а церемонији су присуствовали и представници Министарства одбране и Војске Србије, ромске националне мањине и ромске делегације, Скупштине града Београда, Јеврејске општине Панчево, као и чланови Дипломатског кора у Републици Србији и удружења за неговање традиција.