У организацији Савета за родну равноправност Скупштине града Панчева, поводом Међународног дана људских права у четвртак 10. децембра 2015. у Малој сали Градске управе одржане су пројекције три филма којима је основна тема живот особа са инвалидитетом. Филмови су приказани и награђени на Филмском фестивалу „Ухвати са мном овај дан!/Ухвати филм“, фестивал је међународног карактера и одржан је по 13. пут у периоду 21.-27.09. у Културном центру Новог Сада у реализацији Креативно афирмативне организације -Парнас.

Као битан сегмент фестивала издваја се Филмски караван, у оквиру ког се реализује гостовање у градовима Србије, али и ван територије наше земље, у сарадњи са локалним партнерима. На овај начин, филмови (углавном награђени филмови) постају доступни грађанима/кама широм Србије и региона чиме се и ефекат Фестивала шири.

– Данашњом пројекцијом ових филмова желимо да подсетимо јавност да сви заједно можемо много да учинимо једни за друге. Очекујем да сви који дођу, ту поруку и пошаљу. Град Панчево, у ових 16 дана активизмом против насиља над женама, урадио је и једну конкретну ствар. То је побољшање приступа здравственим услугама женама с потешкоћама у кретању – изјавила је Милица Тодоровић, председница Савета за родну равноправност.

Филмски караван је до сада реализован у Темерину, Ужицу, Суботици и Краљеву. Реализацију Фестивала и Филмског каравана финансијски су подржали: Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Министарство културе, „ERSTE“ Банка, Покрајински секретаријат за културу и информисање, Покрајински секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију.

– Фестивал се одржава сваког септембра у Новом Саду, а затим се неки од награђених филмова приказују у пет локалних заједница. Наша идеја је да, путем филмске уметности, приближимо животе особа с инвалидитетом, да утичемо на смањење предрасуда, да укажемо на проблеме, али и на потенцијале особа с инвалидитетом – навела је Мелиса Милинковић, директор Филмског фестивала.

У оквиру Филмског каравана Филмског фестивала „Ухвати са мном овај дан!/Ухвати филм“, приказана су три кратка филма:

1. Филм „Када бих могла да бирам“ чију режију потписују Жарко Себић и Мирјана Исаков. Протогонисткиња Марина Обрадовић која је и инспирисала филм јер како сама каже не болује, већ има церебралну парализу, добила је плакету за најбољу протагонисткињу Фестивала. Трајање 9′

2. Као најоригиналнији филм проглашен је шпански анимирани филм „Cuerdas -Ужад“ у режији Педро Солис Гарцие. Без предрасуда и страха девојчица постаје другарица са дечаком у колицима и увесељава га играјући се са њим. Овај филм је уједно и публици оставио највећи утисак. Трајање 11′

3. Филм Милесе Милинковић „Тренутак: Радост“ који кроз искуства четири жене из четири града отвара питања права на материнство жена са инвалидитетом, изазова са којима се ове жене сусрећу али и потребне системске друштвене подршке. Трајање 45′

Након пројекције присутни су поделили утиске и отворен је дијалог са крајњим циљем указивања на положај и живот особа са инвалидитетом у целој заједници, са додатним освртом на нашу локалну средину у намери да пошаљемо поруку јавности и свим појединкама и појединцима да могу додатно да допринесу побољшању положаја и лакшем суживоту свих нас, а пре свега особа са инвалидитетом.