U Pančevu je obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Na spomen-obeležjima palim borcima ispred grada Pančeva vence su položili Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada Pančeva i Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

„Grad Pančevo obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, jedan od najznačajnijih datuma u istoriji ne samo našeg naroda, nego celokupnog čovečanstva, jer je tog dana pobeđeno najveće zlo u istoriji – fašizam. Što je taj datum dalje od nas u istoriji, važnije je sećati ga se i spominjati ga. Važno je prenostiti mlađim generacijama šta taj datum znači. Svedoci smo svakodnevnih pokušaja da se istorija prekroji, da se od poraženih naprave pobednici, da se neke činjenice iz Drugog svetskog rata prikažu drugačije u današnjem vremenu, stoga je jako važno da se ovog datuma sećamo, da ga svake godine obeležavamo i da sve što znamo o Drugom svetskom ratu i tom zlu fašizmu, prenosimo na mlađe naraštaje. To je jedini način da se to zlo više nikada ne vrati“,  rekao je Tigran Kiš tom prilikom i istakao da se Pančevo seća svojih žrtava i ljudi koji su dali život za slobodu.

Udruženje boraca narodno oslobodilačkih ratova 1912-1999. je organizovalo polaganje venaca na spomenike palim borcima Crvene armije i 12. Vojvođanskoj brigadi, kao i obilazak spomen sobe 12. Vojvođanske  brigade u Vojlovici.

Širom Evrope danas se obeležava 9. maj kao Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi 1945. godine i početak stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.