Обележавању 70 година од досељавања Македонаца у Војводину у организацији Националног савета македонске националне мањине у Републици Србији, у недељу, 30. октобра 2016. године у Панчеву, присуствовали су председници Републике Србије и Републике Македоније, Томислав Николић и Ђорге Иванов.

Председник Републике Србије и председник Републике Македоније посадили су дрво пријатељства, младицу македонског храста, у Централном парку испред зграде Градске управе Панчево, а потом су у Градској управи посетили изложбу поводом обележавања 70 година од досељавања Македонаца у Војводину и присуствовали потписивању протокола о братимљењу Месне заједнице Јабука са Општином Македонски брод.

Председник Републике Србије и председник Републике Македоније обратили су се на свечаној академији поводом обележавања 70 година од досељавања Македонаца у Војводину.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да македонска национална мањина у Србији има пуну подршку у очувању својих права, културног и националног идентитета, а председник Македоније Ђорђе Иванов оценио је да српска и македонска заједница представљају гарант добрих односа две државе.

Данас смо заједно са јасном поруком да македонска национална мањина у Србији има пуну подршку у очувању своје посебности, у намери да буде у сталној комуникацији са земљом свог порекла са којом Србија негује и чува искрене пријатељске односе, рекао је Николић на свечаној академији поводом обележавања 70 година од досељавања Македонаца у Војводину у Панчеву.

Председник Србије је, честитајући празник представницима македонске националне мањине у Војводини, поручио да је Србија њихова кућа и њихова држава.

Србија је поносна на своје грађане који су пре 70 година дошли из Македоније у војвођанске крајеве, рекао је он.

Николић је подсетио да од 1991. године, Македонци, као и Срби више нису конститутивни народ Југославије, већ да су постали национална мањина друге државе. Он је констатовао и да је њихов нови статус отворио и нова питања, као што су службена употреба језика и писма, образовање, култура и информисање.

Србија је својим законима као самостална држава омогућила далеко већа права својим грађанима – припадницима националних мањина, од оних које у свом законодавству имају друге државе Европе, казао је Николић и додао да је поред српског, македонски званични службени језик у местима Јабука, Панчево, Дужине и Пландиште.

Председник Македоније Иванов рекао је да су у времену када на Балкану има све више ретроградних процеса и када се заоштрава реторика између држава, Македонија и Србија позитиван изузетак.

Иако са Србијом имамо неких различитих позиција по неким отвореним питањима, ипак то нас не спречава да остварујемо максималну сарадњу у свим областима од узајамног интереса, рекао је он.

Иванов је оценио да су македонска заједница у Србији и српска заједница у Македонији гарант добрих односа две државе.
Македонци у Србији и Срби у Македонији су истовремено лојални грађани својим државама и посвећени родољубљу својих народа, али да се буде родољуб значи да се буде веран језику.

Тим поводом, Иванов је казао и да македонски језик треба да буде изучаван у свим основним школама у местима где Македонци живе у већем броју. Он је указао и да су неопходне емисије на македонском језику на програмима јавних медијских сервиса.

Аутор:  Pančevo.MOJKraj.rs/Бета