У уторак, 19. јула 2016. године, у Малој сали Грaдске управе организован је пријем за ученике ромске националне заједнице који су завршили школску 2015/2016. годину са врлодобрим и одличним успехом.

Акционим планом града Панчева за друштвену интеграцију Рома 2013-2016 овим ученицима опредељена су средства за награде у виду једнократне новчане помоћи, ове године у укупном износу од 750.000 динара, односно по 4.000 динара за сваког од 185 ученика – 157 ученика основних школа и 28 ученика средњих школа.

Награђеним основцима и средњошколцима и њиховим родитељима обратили су се градоначелник Панчева Саша Павлов и члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике Миленко Чучковић.

Градоначелник је честитао ученицима на постигнутим резултатима, похвалио њихову марљивост и континуитет у раду и приступу школским обавезама и поручио им да ове особине, битне и у току школовања и у животу, наставе да негују и унапређују, пожелевши им да и након школовања на основу постигнутих успеха наставе да постижу успехе у свом даљем развоју.

Будите сигурни да град Панчево цени овај ваш успех и ово је један симболичан начин на који указујемо да пратимо оно што радите и да желимо да вреднујемо то што радите. Панчево је као град посвећено инклузији још од 2009. године и издваја не мала средства да би помогао вашу интеграцију у друштво, рекао је градоначелник.

Када је реч о друштвеној интеграцији Рома, Саша Павлов навео је да у области образовања Град сем једнократне новчане помоћи ученицима ромске националне заједнице за остварен врлодобар и одличан успех, издваја и средства за уџбенике за све ученике основних и средњих школа ромске националне заједнице.

Градоначелник је рекао и да локална самоуправа ради на реализацији пројекта увођења ромског језика са елементима националне културе као изборног предмета, у чему има подршку Покрајинског секретаријата за образовање.

Члан Градског већа Миленко Чучковић награђеним ученицима поручио је:

Желим вам пуно успеха у раду. И у следећој школској години Град ће обезбедити уџбенике, а ваш задатак је да будете марљиви, вредни и успешни ђаци и добра деца.

Миленко Чучковић изјавио је да је Град у оквиру Акционог плана града Панчева за друштвену интеграцију Рома 2013-2016 и бриге о Ромима ове године из буџета издвојио 6.900.000 динара и навео да је од тога 150.000 динара обезбеђено за израду личних докумената, 3 милиона динара за образовање, пре свега за набавку уџбеника, и 3 милиона динара за конкурс ромских удружења у интеграцији када је реч о цивилном сектору.