Јуна ове године, окончан је и 4. циклус акције ”Сакупи и уштеди – вреди”, коју у свим основним и средњим школама на територији Панчева и околних насељених места спроводе ЈКП ”Хигијена” и Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, уз подршку ЈКП ”Зеленило”. Победници су били ученици Основне школе “Жарко Зрењанин” из Качарева.

Прошле недеље, највредније ђаке је наградило и ЈКП “Зеленило” – садницама за школско двориште.

Акција прикупљања амбалажног отпада започета је пре четири године под именом ”Сакупи и уштеди, видећеш да вреди”, а на иницијативу Секретаријата за заштиту животне средине Градске управе града Панчева и ЈKП Хигијене, а уз подршку ЈКП ”Зеленило”. Уз правилну селекцију, врши се прикупљање рециклабилног отпада у свим основим и средњим школама у Панчеву и насељеним местима. Бенефити ове акције су вишеструки: едукација и стицање корисних навика, примарно код ученичке популације, а секундарно и код чланова њихових породица, као и штедња природних ресурса захваљујући рециклажи…

Први круг ове акције је реализован школске 2014/2015. године. Учествовали су ученици и наставници из 26 основних и средњих
школа. Сакупљено је укупно 19 тона рециклабилног материјала, односно амбалажног отпада.

Други круг акције ”Сакупи и уштеди, видећеш да вреди” је реализован током школске 2015/2016 године. Учествовале су 23 школе, а сакупљено је укупно 18 тона. Победили су поново качаревачки основци који су уз помоћ наставника, родитеља, рођака, комшија и сусељана, сакупили више од свих осталих школа заједно, односно: 11.341,40 килограма.

Tрећи циклус акције ”Сакупи и уштеди, видећеш да вреди”, који је реализован током школске 2016/2017. године, окончан је јуна месеца ове године. Победнике, по трећи пут ОШ “Жарко Зрењанин” из Качарева, је једнодневном екскурзијом и белим таблама наградио Секретаријат за заштиту животне средине. Прошле недеље највредније ученике у акцији “Сакупи и уштеди – вреди” обрадовало је и ЈКП Зеленило са “зеленим поклоном” – садницама за школско двориште.

Током ове недеље, БиС Рециклажни центар из Омољице ће, у складу са својим друштвено одговорним пословањем, са по две лопте за кошарку наградити три првопласиране школе трећег циклуса ове акције: ОШ “Жарко Зрењанин” из Качарева, ОШ “Моша Пијаде” из Иванова и ОШ “Вук Стефановић Караџић” из Старчева.

Четврти циклус акције је у току, а прикупљању амбалажног отпада у корист одређене школе, могу се придружити и правна и физичка лица. О термину преузимања сакупљеног рециклабилног отпада (пет амбалажа, стаклена амбалажа, папир и лименке) заинтересовани се свакодневно могу договорити са дежурним оператерима Рециклажног центра (Власинска улица број 1, у Панчеву) и то од 7 до 13 сати, путем телефона број: 013 370 360.