Александар Стевановић, градоначелник Панчева посетио је са Габријелом Грујић, директорком Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Србије (НОКС) Машинску школу „Панчево“, поводом одржавања социјалног дијалога под називом „Млади млађима“. Представници СКОНУСа, студенти различитих факултета током дијалога преносили су своја знања и искуства стечена током школовања ученицима прве године средње школе, како би им помогли да развију позитивне ставове и разреше дилеме у вези са образовањем.

Градоначелник Стевановић се захвалио представницима Канцеларије за дуално образовање и НОКС, представницима СКОНУСа, директору школе и свима који су се одазвали социјалном дијалогу.  Истакао је значај дуалног образовања, као и то да је оно у Панчеву одавно заступљено.

„Град Панчево је препознао бенефите дуалног образовања, а Машинска школа је једна од пионира увођења таквог образовања у школски, образовни систем наше земље и зато дајемо подршку и улажемо у ову школу. Циљ нам је да Панчево постане развијени индустријски центар, у наш град долазе велике компаније и због њиховог пословања, а и просперитета нашег Панчева, важно је да имамо школе са што више различитих образовних профила. Град Панчево ће као и до сада наставити да улаже у образовање, јер деца су наша будућност, будућност нашег града“ рекао је Александар Стевановић.

Директорка Канцеларије за дуално образовање и НОКС изразила је задовољство што је у Панчеву преозната важност социјалног дијалога, коју Канцеларија организује.

„Делимо заједничке ставове да ми као одрасли желимо да понудимо и осигурамо младима одређени квалитет знања и образовања, али и васпитања. Иницијатива за дијалог је покренута, јер млади највише верују једни другима и могу помоћи у решавању различитих дилема. Однос поверења између младих јесте резултат ових социјалних дијалога. Циљ социјалног дијалога је да се ученицима помогне у одређеним дилемама, да млади који имају више искуства разговарају са ђацима прве године средње школе како би видели да ли имају одређене дилеме, понуде решење за превазилажење и које су актуелне теме којима би се бавили“, објаснила је Габријела Грујић.

Такође, она је истакла да ће се веома брзо кренути у реализацију изградње објекта од 1.800 м2  у оквиру Машинске школе „Панчево“, која је добила статус Тренинг центра. Средства од преко 2 милиона евра је обезбедила Влада Републике Србије, а све у циљу развоја Панчева и подршке његових потенцијала, а самим тим и економског развоја наше земље.

„Машинска школа „Панчево“ је једна од првих школа у систему дуалног образовања у Србији. Машинска школа „Панчево“ је до сада, захвањујући моделу дуалног образовања, потписала уговоре о са више од 20 компанија и у томе је међу водећим у Србији, што нам је свима на понос. Наша искуства су веома позитивна, искуства послодаваца, наших партнера су врло добра. Оно што морам да нагласим сарађујемо са великим компанијама, али „кичму“ представљају мала и средња предузећа, где наши ученици иду на праксу. Послодавци су веома задовољни, што исказују и задржавањем наших ученика и запошљавањем одмах по завршетку средње школе“, истакао је Ненад Дојчиновић, директор Машинске школе „Панчево“.

Током ових социјалних дијалога најчешћа питања су у вези опредељења који факултет изабрати, који су изазови током образовања, шта урадити када има пуно да се учи и како повезати теорију и праксу.