Grad Pančevo se priključio obeležavanju Međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” i tim povodom osvetlio narandžastom bojom zgradu Narodnog muzeja Pančevo.

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnst Prof. dr Zorana Mihajlović, u obraćanju opštinama i gradovima pozvala je i grad Pančevo da aktivno učestvuje u kampanji “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja se obeležava u periodu od 25. novembra do 10. decembra.

Cilj kampanje je podizanje svesti i preduzimanja akcija za suzbijanje nasilja nad ženama. Zvanična boja kampanje je narandžasta boja, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama.

Kao deo ove inicijative, organizuju se događaji u zemljama širom sveta, a znamenitosti u gradovima su osvetljenje narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje. Prošle godine, u okviru kampanje osvetljeni su mnogi znameniti objekti uključujući piramide u Egiptu, Emipre State Building i sedište Ujedinjenih nacija u Sjedinjenim Američkim Državama, pored mnogih drugih. U Beogradu su to bile zgrada Vlade Republike Srbije, Skupština Srbije, Grada Beograda, Most na Adi, Pobednik, Palata Albanije…

Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva će tokom kapanje, kao i u prethodnim godinama, organizovati niz aktivnosti u svrhu podizanja svesti javnosti o oblicima rodno zasnovanog nasilja, kako prepoznati nasilje kao i kome se obratiti za podršku i pomoć u zaustavljanju nasilja u porodici.