Grad Pančevo je u saradnji sa Sportskim savezom Pančeva, Turističkom organizacijom Pančevo i Domom omladine organizovao, povodom obeležavanja Svetskog dana igre, manifestaciju „Pančevo te zove – zaigraj sa nama!“ u Narodnoj bašti. Svetski dan igre proslavlja se širom sveta još od 1982. godine, na dan rođenja velikog reformatora igre Žana-Žorža Novera brojnim manifestacijama posvećenim igri u cilju podizanja svesti o važnosti plesa.

Ovogodišnju manifestaciju su otvorili Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu i Slobodan Bitević, predsednik Sportskog saveza Pančeva.

„Pančevo je grad u kome se održavaju brojne i važne kulturne manifestacije. Obeležavanje Svetskog dana igre je jedna od njih. Pokret je maternji jezik naših misli i osećanja. Pokretom izražavamo radost, sreću, tugu, strah, ljutnju, bes. Pokret ne vara, on je uvek iskren. Pomaže nam da razumemo sebe i drugog. Ono što ostaje je naš doživljaj i iskustvo koje ostaju duboko u nama“, rekla je Marija Jević.

Slobodan Bitević, naš najuspešniji karatista, istakao je da kroz sportove razvijamo snagu, brzinu, izdržljivost, koordinaciju, gipkost, ostajemo u dobroj mentalnoj i fizičkoj kondiciji, isto tako je i kod igara tj. plesova.

„Za mnoge vrste plesova, igara, njihove težine, zahtevne fizičke snage, može se reći da su sport, ali zbog načina predstavljanja, to je pre umetnost. Za mnoge sportske discipline koji uključuju istančane pokrete možemo takođe da kažemo da su umetnost. I na kraju ono što je suština današnjeg dana ne moraju svi da budu vrhunski sportisti ili vrhunski igrači, važno je da svako pronađe ono što mu prija, razvija zdrave životne navike, druži se i rekreira“, naglasio je Bitević.

Manifestacija „Pančevo te zove – zaigraj sa nama!“ ujedinila je ljude oko zajedničkog i neponovljivog iskustva – igre, a u programu su učestvovali Baletska škola „Dimitrije Parlić“, KUD „Stanko Paunović“ NIS-RNP, Karte klub „Dinamo“ , Klub ritmičke gimnastike „Ruslana“, mažoretkinje „Pančevačke lavice“, Tango škola „Cadena“, „Be Fit“ fitnes klub, kao i plesni studiji „Lana“, „Paraiso“ i „Fusion“.