U sredu, 4. novembra 2015. godine, na spomen-obeležju Stratište na Jabučkom putu, održana je komemoracija za Jevreje stradale u noći 4. novembra 1941. godine.

Počast žrtvama odali su gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš, zamenik gradonačelnika Pančeva Saša Levnajić, ambasador Izraela u Beogradu njegova ekselencija Josef Levi, predsednik Jevrejske opštine u Pančevu David Montijas i predstavnici Jevrejskih opština Kikinda, Zemun i Beograd.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov obratio se prisutnima rečima:
– Ta suluda ideja da čitavi narodi nemaju pravo ne samo na državu i teritoriju, već ni na goli život, rezultirala je odmazdom, kroz istoriju nezabeleženom po načinu surovosti. Sećanje na postradale nije samo moralna i lična obaveza izražavanja prijateljstva prema nedužnim žrtvama i njihovim porodicama, koje su život nastavile u bolu, to je i najmanje što možemo da učinimo u nadi i strahu da se slično zaista nikada ne ponovi, jer ovakvim javnim činom mi svedočimo da ratni zločini ne mogu ostati sakriveni, niti zaboravljeni, jer sud istorije nema drugog načina do sećanja. Zbog tog svedočenja okupili smo se i danas, na mestu na kome je pogubljeno više hiljada Jevreja, takođe i Srba i Roma, rekao je gradonačelnik.

Ambasador Izraela u Beogradu njegova ekselencija Josef Levi pozvao je na kolektivno sećanje na Holokaust i rekao da je ovo deo zajedničke istorije i stradanja i deo istorije Republike Srbije.

– Želim ovom prilikom da zahvalim gradu Pančevu koji je organizovao ovaj događaj. U isto vreme, želeo bih i toplo bih zamolio da na sledećim komemoracijama, naravno Jevreji treba da posećuju ove komemoracije, ali isto tako, hrišćani, muslimani, Jevreji, svi ljudi treba da dođu da se poklone i odaju počast žrtvama, istakao je ambasador Izraela u Beogradu.

Glumac Miroslav Žužić odrecitovao je pesmu Miroslava Antića „Kad sam bio garav“, a umetnica Gabrijela Nikolić izvela je performans posvećen jevrejskim žrtvama fašizma u pratnji hora „Braća Baruh“ iz Beograda, nakon čega je usledilo polaganje venaca ambasadora Izraela u Beogradu i predstavnika Jevrejskih opština pomenutih gradova, a vence u ime Grada Pančeva položili su gradonačelnik Saša Pavlov i predsednik Skupštine Tigran Kiš.