У циљу афирмације пчеларства и скретања пажње јавног мњења на значај пчела, Секретаријат за заштиту животне средине ће од 12. до 22. фебруара 2016. године организовати изложбу дечјих радова у холу Градске управе. Изложбу ће у петак, 12. фебруара, у 12:00 часова, отворити Владимир Деља, члан Градског већа задужен за екологију.

Три најбоља дечја рада биће награђена – медом. Награде у килограмима меда, обезбедио је Војкан Милутиновић, председник Друштва пчелара Панчево, који је на последњем Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду добио Златну медаљу за свој ливадски мед.

Наиме, 4. број часописа „Екопедија“, који је прошле недеље подељен основношколцима из Панчева и насељених места, добрим делом био је посвећен пчелама и пчеларству, а притом је и „цена“ овог издања прилагођена овој иницијативи и износила је „једну пчелицу“. Сваки ученик другог разреда, пошто су овога пута они добили „Екопедију“, морао је свој примерак да „плати пчелицом“: нацртаном, направљеном од стиропора, од киндер јаја, од вунице, од тканине… Управо ови њихови радови биће изложени у холу Градске управе.


ПОПУЛАЦИЈА ПЧЕЛА СЕ СМАЊУЈЕ

Током последњих петнаест година, број пчела у свету драстично се смањује. Томе је допринео искључиво човек: непажљивим и претераним коришћењем пестицида, непоштовањем законскких прописа у области пчеларства итд.
Уколико би пчеле нестале са планете Земље, нестале би и многе биљке за чије су опрашивање и размножавање, односно постојање, заслужне искључиво пчеле, а самим тим, нестале би и многе животиње. Научници кажу да би свега пет година после нестанка пчела, нестао и човек.

Отуда је Редакција „Екопедије“, дечјег часописа намењеног очувању животне средине, ову годину прогласила Годином пчела и у то име ће више простора бити посвећено едукацији деце, како би се правило однеговао њихов однос према пчелама и пчеларству.


Редакција „Екопедије“, дечјег часописа намењеног очувању животне средине, који је покренуо и објављује Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, прогласила је 2016. годину – Годином пчела. Пратећи светска кретања у области екологије, Редакција се придружила иницијативи коју је покренуо словеначки премијер Миро Церар предложивши Уједињеним нацијама да се 20. мај прогласи Светским даном пчела.

pcele