Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva je otvorio „Dolovačku štrudlijadu“. Svake prve subote u septembru, već 23. godine Udruženje žena „Dolovke“, organizuju „Štrudlijadu“ na platou ispred Doma kulture u Dolovu.

„Dolovo je danas raj ne samo za sladokusce, već za sve ljubitelje raznih kulinarskih specijaliteta našeg kraja. Za ove 23. godine koliko se održava „Štrudlijada“ imali smo priliku da probamo slatke i slane štrudle, ali i autentične specijalitete iz raznih krajeva Srbije, iz kojih dolaze učesnice ove manifestacije. Moram da pohvalim žene iz udruženja „Dolovke“, jer je njihovim predanim radom „Štrudlijada“ postala jedna od vodećih manifestacija u Južnom Banatu. Predstavlja brend Pančeva i postavlja nas na posebno mesto mape manifestacionog turizma Srbije. Hvala „Dolovkama“ i što svoje iskustvo nesebično prenose drugim udruženjima koja takođe organizuju razne manifestacije na teritoriji grada Pančeva“ rekao je gradonačelnik Stevanović prilikom svečanog otvaranja.

Cilj „Štrudlijade“ je očuvanje i popularizacija tradicije, starih jela i kolača, posebno štrudle koja je i zaštitni znak i lokalni specijalitet Dolova.

Uz bogat kulturno-umetnički program proglašene su pobednice za najbolje u kategorijama voćna, neobična, Dolovačka i gostinjska štrudla. Nagrađen je i najbolji ručni rad, najlepši štand „Štrudlijade“, ali je dodeljena i posebna nagrada „Čuvari tradicije“. Pored štrudli, izlagane su i rukotvorine mnogobrojnih udruženja žena, kao i domaće vino i pčelinji proizvodi.