Grad Pančevo se 1. decembra 2016. godine predstavio na VII Međunarodnom CEDEF energetskom forumu “Energetski efikasni i pametni gradovi” u Beogradu, koji organizuje Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF, u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvom rudarstva i energetike i Miniistarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Sekretarijatom za energetiku Grada Beograda i Agencijom za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

U potrazi za održivim, ravnopravnim, povezanim i inovativnim modelima gradova, učesnici foruma govorili su na temu pametnih gradova, iznoseći sopstvena iskustva i iskustva drugih gradova.

Ispred grada Pančeva, o pilot projektu “Banatsko sunce za sve”, koji finansira EU u okviru IPA programa, govorila je PR menadžer projekta Anđela Vila. Ona je naglasila da je moguće ostvariti ideje u domenu energetske efikasnosti i da fondovi i sredstva postoje, te da rad na stvaranju pametnih gradova i borba za održiv razvoj ne bi trebalo da predstavljaju izazov.

Projekat solarnog sistema za proizvodnju toplotne energije u gradu Pančevu predstavlja najveći solarni projekat takvog tipa u novijoj istoriji naše zemlje. Ovim projektom će čak 360 solarnih kolektora (nemačka Viessman tehnologija) iz energije sunca proizvoditi toplotu, koju će Toplana Pančevo koristiti za zagrevanje sanitarne potrošne vode za građane, ali i za povećanje efikasnosti rada same toplane tokom grejne sezone.

Između ostalih, govornici su bili i dr Ivan Bošnjak, državni sekretar iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji je govorio o sistemu rada E-Uprave, Jovanka Atanacković, pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture govorila je o novom Zakonu o stanovanju i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina, koji je predstavio novi Projekat grada Zrenjanina “Pametan grad”. Fabian Gemsa, trgovinski ataše Austijske ambasade, naveo je Beč i 22. distrikt Aspen kao dobar primer implementacije Smart city.

Cilj energetskog foruma bio je da:

-Predstavi primere dobre prakse energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama Srbije
– Ukaže na značaj primene mera energetske efikasnosti i OIE u javnom sektoru, naročito imajući u vidu ulogu energetskog menadžmenta u gradovima i opštinama
-Naglasi neophodnost korišćenja naprednih tehnologija u sferi ICT, upravljanja energijom, daljinskog grejanja, KHG, javnog osvetljenja, upravljanja otpadom i dr.
-Ukaže na modele finansiranja projekata energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama
-Podseti na značaj domaćinskog poslovanja i očuvanja imovine i resursa gradova u cilju povećanja njihove rezilijentnosti uz osiguranje od nepogoda koje su sve češće usled klimatskih promena.