Ванинституционална заштита одраслих и старих лица на територији града Панчева се у протеклом времену развијала и унапређивала, уз примену стандарда квалитетне услуге. У оквиру Геронтолошког центра, Клубови за одрасла и стара лица функционишу на основу Одлуке о социјалној заштити грађана града Панчева као и Правилника о ближим условима и стандардима за пружање услуга социјалне заштите. Тим повом су заменица градоначелника Панчева Драгана Купрешанин и члан Градског већа града Панчева Миленко Чучковић са геронтодомаћицом Стојановић Мирјаном обишли Милицу Годеч, једну од корисница услуге, која дуги низ година користи ову услугу, за коју каже да је неизмера помоћ и подршка и да је одлично организована.

– У оквиру Службе, спроводи се услуга Помоћи у кући која омогућава старим лицима у примарној средини, задовољавање основних животних потреба. Услуга је организована тако што геронтодомаћица свакодневно или другачије на други дан, два пута недељно, пружа помоћ око одржавања хигијене и хигијене животног простора, врши набавку намирница и лекова, омогућава контакт са спољним светом (прикупља потребну документацију), пружа помоћ при кретању корисника и остало. Веома је битан и психолошки подстрек корисницима кроз мотивацију и разговор. Лечење корисника услуге Помоћи у кући се обавља тако што су ангажована три геронтодоктора и медицинска сестра. Медицински третман у оквиру куће има неизмерно много предности. Лекари обављају прегледе, прописују лекове, специјалистичке и лабараторијске прегледе. Комуникација са корисницима је свакодневна, а комплетно финансирање услуге је из буџета локалне самоуправе. У овом тренутку, услугу помоћи у кући користи 72 корисника. Због погоршане епидемиолошке ситуације код корисника се обавља набавка неопходних намирница, плаћање рачуна, набавка лекова, као и свакодневна емотивна подршка. При одласку код корисника користе се све епидемиолошке заштитне мере и ми смо данас овде у складу са свим превентивним мерама обишли једну од корисница и видели да служба функционише. Град Панчево и на овај начин, финансирајући Услугу помоћ у кући показује да води одговорну социјалну политику и да се једнако брине о свим категоријама становништва и да посебно брине о нашим најстаријим суграђанима, поготово сада током пандемије обезбеђујући за њих, као најугроженије, континуирано неопходну помоћ и негу, напоменула је заменица градоначелника Панчева Драгана Купрешанин.

Значај исхране за стару популацију је веома велик, а квалитет је увек био задовољавајући, истакао је члан Градског већа Миленко Чучковић. У оквиру Клубова за одрасла и стара лица, осим услуге Помоћ у кући, Град Панчево за социјално угрожене најстарије суграђане обезбеђује на дневном нивоу 400 оброка Народне кухиње. Јеловник се формира у Геронтолошком центру. Корисници свакодневно добијају оброк, остварујући право у Центру за социјални рад на основу пензионерског статуса или услова за коришћење права социјалног програма Народне кухиње. За стара и одрасла лица која су социјални случајеви у оквиру насељених места издвајамо пакете основних прехрамбених намирница и за хигијену и на месечном нивоу се подели 726 пакета. Критеријум и учешће у плаћању оброка – пензионерски оброк, одређује Центар за социјални рад: цена оброка је 160,00 динара. Корисници плаћају 100%, 75% и 50%, остали имају право на бесплатан оброк тј. Народну кухињу. Корисници имају могућност да ручају у клубу, да преузму оброк и да се тешко покретним и непокретним дистрибуира на кућну адресу.