Одлуком Скупштине града, на седници одржаној у петак, 4. новембра 2016. године, за заслужног грађанина Панчева проглашен је генерал-мајор у пензији Енес Тасо.

Енес Тасо рођен је 1946. године у Пријепољу. Завршио је Војну академију Копнене војске ЈНА, Командно-штабну академију Копнене војске и Школу оператике у Центру високих војних школа ЈНА.

Обављао је дужности командира вода и чете, заменика команданта батаљона, команданта батаљона, помоћника начелника штаба бригаде, начелника штаба бригаде. Био је командант репрезентативне 51. механизоване бригаде у Панчеву, од њеног оснивања до расформирања. Лично је учествовао у поплавама, пожарима, зимским и другим елементарним непогодама ради заштите живота људи и материјалних добара у Панчеву и у Банату.

Један је од ретких учесника у чак 36 методско-показних вежби највишег домаћег и иностраног војног и државног врха.

Осим у Панчеву службовао је и у Вршцу и Сарајеву. У рату 1991-1992. био је командант бригаде у источној Славонији и начелник Оперативног одељења у Штабу Друге војне области у Сарајеву. Приликом извлачења Команде Друге војне области из Сарајева тешко је рањен у масакру који је извршен у Добровољачкој улици.

У војним круговима цењен је као изузетан стручњак, високи професионалац, а због наглашене спремности да сарадницима изађе у сусрет и уважи личне проблеме, познат је као омиљен старешина у резервном војном саставу Јужног Баната. Унапређиван је ванредно.

Иако је проглашен ратним војним инвалидом друге категорије, након одласка у пензију и даље активно учествује у разним цивилним и војним друштвима, нарочито у Удружењу за неговање традиције 51. механизоване бригаде, која се придружује иницијативи за доделу признања.

Одликован је Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом Народне армије са сребрном звездом, Оредном заслуга за народ са сребрном звездом, награде “22. децембар“ за изванредно руковођење и командовање и другим војним признањима..

Добитник је Октобарске награде града Панчева.

Стога, због свеукупних заслуга, Град Панчево за почасног грађанина Панчева проглашава Енеса Таса, генерал-мајора у пензији.

odlukom-skupstine-enes-taso-zasluzni-gradjanin-panceva