Evropska nedelja mobilnosti će ove godine biti održana od 16. do 22. septembra. Pančevo se prijavilo evropskoj Kancelariji za obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti i postalo deo mreže od 2.060 gradova iz celog sveta, od kojih su iz Srbije, pored našeg grada i Kruševac, Niš, Srbobran i Svilajnac.

Tema koja ove godine okuplja sve učesnike obeležavanja evropske nedelje mobilnosti je: ČISTA, DELJIVA I PAMETNA MOBILNOST.

Gradska uprava Grada Pančeva, odnosno Sekretarijat za zaštitu životne sredine, predvideo je sledeće aktivnosti:

  • Od ponedeljka do srede, 18., 19. i 20. septembra, svi zainteresovani građani koji se blagovremeno prijave Turističkoj organizaciji grada Pančeva, moći će da uživaju u besplatnim plovidbama katamaranom, koje će biti organizovane tri puta dnevno i to od 16:00, od 17:00 i od 18:00 sati. Svoju zainteresovanost za plovidbu građani treba da najave TOP-u, a to mogu učiniti od ovog trenutka, pa tokom svakog narednog radnog dana od 8:00 do 20:00 sati, na telefonski broj: 013/33 33 99.
  • U sredu, 20. septembra, u Maloj sali Gradske uprave, održaće se predavanja i to od 12:00 do 13:30. Na ova predavanja su pozvani učenici Mašinske škole Pančevo – saobraćajni smer, učenici sa smera zaštite životne sredine iz Hemijske škole, učenici Ekološke sekcije iz Gimnazije, kao i predstavnici svih onih pravnih lica čije obavljanje delatnosti podrazumeva posedovanje većeg voznog parka. Razlog ovakve selekcije slušalaca su teme predavanja, od kojih će vozačima svakako najinteresantniji biti saveti o uštedi goriva i manjoj emisiji izduvnih gasova tokom gradske vožnje, a u okviru predavanja na temu: „Pojam i značaj eko-vožnje“, u organizaciji i realizaciji RICO Training centre – ATI, Akreditovanog trening instituta koji, pored ostalog, radi i obuke vozača o načinima uštede goriva tokom vožnje.

Pored Zdenke Miljković, sekretarke Sekretarijata za zaštitu životne sredine, publici će se obratiti i Dejan Radivojev, master inženjer saobraćaja i doktorant na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, a na temu: „Čista, deljiva i pametna mobilnost“ (ujedno i ovogodišnja evropska tema, kada je reč o ovoj manifestaciji), u okviru koje će se posebno dotaći: carpoolinga, car sharinga i bike sharinga.

Ekološka vozila kao vozila budućnosti, biće tema narednog predavanja koje će održati Hyundai Srbija d.o.o, ovlašćeni distributer Hyundai automobila za Srbiju i Crnu Goru. Edukacija uključuje i demonstraciju na vozilu – Hyundai Ioniq Hybrid koje će biti parkirano na platou ispred Gradske uprave.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, povodom ove Evropske nedelje mobilnosti, podseća sugrađane na tri biciklofona postavljena u holu Gradske uprave, u prostorijama TOP-a i ispred Kafea u Narodnoj bašti. Cilj ovih adaptiranih trenažnih bicikala je da se dodatno afirmiše biciklizam uz korisnu rekreaciju i dopunu mobilnih uređaja.

Pored svega navedenog, a u saradnji sa Agencijom za saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva, sugrađane kojima je bicikl najvažnije prevozno sredstvo našim gradom, čeka prijatno iznenađenje. Putem medija i društvenih mreža, biće blagovremeno najavljeno gde će se u petak, 22. septembra, biciklistima deliti led rasveta za njihove dvotočkaše, a kao nagrada za njihovo angažovanje u cilju očuvanja životne sredine i smanjenja emisije otrovnih izduvnih gasova u gradu.

                                                                          mobilnost