Европска недеља мобилности ће ове године бити одржана од 16. до 22. септембра. Панчево се пријавило европској Канцеларији за обележавање Европске недеље мобилности и постало део мреже од 2.060 градова из целог света, од којих су из Србије, поред нашег града и Крушевац, Ниш, Србобран и Свилајнац.

Тема која ове године окупља све учеснике обележавања европске недеље мобилности је: ЧИСТА, ДЕЉИВА И ПАМЕТНА МОБИЛНОСТ.

Градска управа Града Панчева, односно Секретаријат за заштиту животне средине, предвидео је следеће активности:

  • Од понедељка до среде, 18., 19. и 20. септембра, сви заинтересовани грађани који се благовремено пријаве Туристичкој организацији града Панчева, моћи ће да уживају у бесплатним пловидбама катамараном, које ће бити организоване три пута дневно и то од 16:00, од 17:00 и од 18:00 сати. Своју заинтересованост за пловидбу грађани треба да најаве ТОП-у, а то могу учинити од овог тренутка, па током сваког наредног радног дана од 8:00 до 20:00 сати, на телефонски број: 013/33 33 99.
  • У среду, 20. септембра, у Малој сали Градске управе, одржаће се предавања и то од 12:00 до 13:30. На ова предавања су позвани ученици Машинске школе Панчево – саобраћајни смер, ученици са смера заштите животне средине из Хемијске школе, ученици Еколошке секције из Гимназије, као и представници свих оних правних лица чије обављање делатности подразумева поседовање већег возног парка. Разлог овакве селекције слушалаца су теме предавања, од којих ће возачима свакако најинтересантнији бити савети о уштеди горива и мањој емисији издувних гасова током градске вожње, а у оквиру предавања на тему: „Појам и значај еко-вожње“, у организацији и реализацији RICO Training centre – ATI, Акредитованог тренинг института који, поред осталог, ради и обуке возача о начинима уштеде горива током вожње.

Поред Зденке Миљковић, секретарке Секретаријата за заштиту животне средине, публици ће се обратити и Дејан Радивојев, мастер инжењер саобраћаја и докторант на Факултету техничких наука у Новом Саду, а на тему: „Чиста, дељива и паметна мобилност“ (уједно и овогодишња европска тема, када је реч о овој манифестацији), у оквиру које ће се посебно дотаћи: carpoolingа, car sharingа и bike sharingа.

Еколошка возила као возила будућности, биће тема наредног предавања које ће одржати Hyundai Србија д.о.о, овлашћени дистрибутер Hyundai аутомобила за Србију и Црну Гору. Едукација укључује и демонстрацију на возилу – Hyundai Ioniq Hybrid које ће бити паркирано на платоу испред Градске управе.

Секретаријат за заштиту животне средине, поводом ове Европске недеље мобилности, подсећа суграђане на три бициклофона постављена у холу Градске управе, у просторијама ТОП-а и испред Кафеа у Народној башти. Циљ ових адаптираних тренажних бицикала је да се додатно афирмише бициклизам уз корисну рекреацију и допуну мобилних уређаја.

Поред свега наведеног, а у сарадњи са Агенцијом за саобраћај Градске управе града Панчева, суграђане којима је бицикл најважније превозно средство нашим градом, чека пријатно изненађење. Путем медија и друштвених мрежа, биће благовремено најављено где ће се у петак, 22. септембра, бициклистима делити лед расвета за њихове двоточкаше, а као награда за њихово ангажовање у циљу очувања животне средине и смањења емисије отровних издувних гасова у граду.

                                                                          мобилност