У среду, 8. фебруара 2017. године у Градској управи одржан је састанак поводом примене нове методологије уписне политике за школску 2017/2018. годину – дуално образовање.

Ставове у вези са досадашњим активностима и састанку су присуствовали чланови Градског већа мр Татјана Божић и Миленко Чучковић, председница Актива директора средњих школа Наташа Зечевић, представник Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа Зоран Вирић, директори и представници средњих школа: Гимназије „Урош Предић“, Музичке школе „Јован Бандур“, Пољопривредне школе „Јосиф Панчић“,ЕТШ „Никола Тесла“, Економско-трговинске „Паја Маргановић“, Техничке школе “23. мај“, Медицинске „Стевица Јовановић“, Машинске школе „Панчево“ и ШОСО“Мара Мандић“, као и просветне саветнице при Министарству просвете РС.

Чланица Градског већа задужена за образовање мр Татјана Божић рекла је:

Ово је други званични састанак, иако је било више међусобних састанака у међувремену, почевши од оног првог, 25. јануара, када смо окупили све актере према смерницама и упутствима Министарства просвете, а данас смо окупили директоре средњих школа да чујемо њихове предлоге на основу радних места која су понудили привредни субјекти, односно онога што су привредници тражили, које су то смерове у средњим школама тражили. Такође, желимо да видимо за које смерове је у наредној школској години која школа заинтересована.

Зоран Вирић из Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа изјавио је:

С обзиром на то да су рокови кратки да би се то применило за ову прву школску годину 2017/2018, у овом тренутку се 16 привредних субјеката изјаснило за углавном производна занимања. Највише је заинтересованих за Машинску школу за смерове оператер на машинама и бравар. Има заинтересованих и за електро струку, за текстилну, за трговину. И привредни субјекти с подручја Општине Ковин су исказали интерес за кадровима који се школују овде у Панчеву.

Председница Актива директора средњих школа Наташа Зечевић навела је како средње стручне школе већ годинама сарађују са привредницима и да ће сада та повезаност бити још већа.

Четири школе у Панчеву су већ прикупиле изјаве послодаваца и ући ће у процес дуалног образовања како нови закон дефинише. И остале средње школе имају контакт са привредом годинама, само што ће то сад бити богатији, бољи и дефинисанији однос између образовања и привреде, казала је Зечевић.

На састанку је било речи о досадашњим искуствима школа у овој области, о активностима Града као посредника између Привредне коморе Јужнобанатског управног округа и средњих школа са привредницима и осталим учесницима у спровођењу процеса образовања и о њиховим наредним корацима.

До сада је 12 послодаваца потписало изјаву о намери, при чему је неколико послодаваца потписало више изјава, те их има укупно 19, међу којима је и једна изјава послодавца са територије општине Опово.

Школе које су препознате од стране послодаваца су Машинска школа „Панчево“, Економско-трговинска школа „Паја Маргановић“, ШОСО “Мара Мандић“ и Пољопривредна школа „Јосиф Панчић“.

Поштујући приоритет и захтеве привреде, до утврђеног рока, школа се може определити да ли образовни профил уписује на уобичајен начин или по дуалном моделу, након чега треба да достави Школској управи у Зрењанину Предлог плана уписа ученика у средње школе за град Панчево за школску 2017/2018. годину.

 

2-sastanak-dualno-obrazovanje