U sredu, 8. februara 2017. godine u Gradskoj upravi održan je sastanak povodom primene nove metodologije upisne politike za školsku 2017/2018. godinu – dualno obrazovanje.

Stavove u vezi sa dosadašnjim aktivnostima i sastanku su prisustvovali članovi Gradskog veća mr Tatjana Božić i Milenko Čučković, predsednica Aktiva direktora srednjih škola Nataša Zečević, predstavnik Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga Zoran Virić, direktori i predstavnici srednjih škola: Gimnazije „Uroš Predić“, Muzičke škole „Jovan Bandur“, Poljoprivredne škole „Josif Pančić“,ETŠ „Nikola Tesla“, Ekonomsko-trgovinske „Paja Marganović“, Tehničke škole “23. maj“, Medicinske „Stevica Jovanović“, Mašinske škole „Pančevo“ i ŠOSO“Mara Mandić“, kao i prosvetne savetnice pri Ministarstvu prosvete RS.

Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje mr Tatjana Božić rekla je:

Ovo je drugi zvanični sastanak, iako je bilo više međusobnih sastanaka u međuvremenu, počevši od onog prvog, 25. januara, kada smo okupili sve aktere prema smernicama i uputstvima Ministarstva prosvete, a danas smo okupili direktore srednjih škola da čujemo njihove predloge na osnovu radnih mesta koja su ponudili privredni subjekti, odnosno onoga što su privrednici tražili, koje su to smerove u srednjim školama tražili. Takođe, želimo da vidimo za koje smerove je u narednoj školskoj godini koja škola zainteresovana.

Zoran Virić iz Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga izjavio je:

S obzirom na to da su rokovi kratki da bi se to primenilo za ovu prvu školsku godinu 2017/2018, u ovom trenutku se 16 privrednih subjekata izjasnilo za uglavnom proizvodna zanimanja. Najviše je zainteresovanih za Mašinsku školu za smerove operater na mašinama i bravar. Ima zainteresovanih i za elektro struku, za tekstilnu, za trgovinu. I privredni subjekti s područja Opštine Kovin su iskazali interes za kadrovima koji se školuju ovde u Pančevu.

Predsednica Aktiva direktora srednjih škola Nataša Zečević navela je kako srednje stručne škole već godinama sarađuju sa privrednicima i da će sada ta povezanost biti još veća.

Četiri škole u Pančevu su već prikupile izjave poslodavaca i ući će u proces dualnog obrazovanja kako novi zakon definiše. I ostale srednje škole imaju kontakt sa privredom godinama, samo što će to sad biti bogatiji, bolji i definisaniji odnos između obrazovanja i privrede, kazala je Zečević.

Na sastanku je bilo reči o dosadašnjim iskustvima škola u ovoj oblasti, o aktivnostima Grada kao posrednika između Privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i srednjih škola sa privrednicima i ostalim učesnicima u sprovođenju procesa obrazovanja i o njihovim narednim koracima.

Do sada je 12 poslodavaca potpisalo izjavu o nameri, pri čemu je nekoliko poslodavaca potpisalo više izjava, te ih ima ukupno 19, među kojima je i jedna izjava poslodavca sa teritorije opštine Opovo.

Škole koje su prepoznate od strane poslodavaca su Mašinska škola „Pančevo“, Ekonomsko-trgovinska škola „Paja Marganović“, ŠOSO “Mara Mandić“ i Poljoprivredna škola „Josif Pančić“.

Poštujući prioritet i zahteve privrede, do utvrđenog roka, škola se može opredeliti da li obrazovni profil upisuje na uobičajen način ili po dualnom modelu, nakon čega treba da dostavi Školskoj upravi u Zrenjaninu Predlog plana upisa učenika u srednje škole za grad Pančevo za školsku 2017/2018. godinu.

 

2-sastanak-dualno-obrazovanje