Danas održana nova sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Pančeva

Povodom najnovijih mera Vlade Republike Srbije tokom vanrednog stanja u Republici Srbiji, u Gradskoj upravi grada Pančeva je u petak, 20. marta 2020. godine održana sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Pančeva. Sednicom je predsedavao komandant štaba, gradonačelnik Saša Pavlov, koji je nakon toga održao i konferenciju za novinare.

Na osnovu ODLUKE O PROGLAŠENJU VANREDNOG STANJA („Sl. glasnik RS“, br. 29/2020), a radi sprečavanja epidemije Covid-19 na teritoriji grada Pančeva, Gradski štab za vanredne situacije grada Pančeva, postupajući po Zaključku Okružnog štaba za vanredne situacije Južnobanatskog upravnog okruga, broj: 904-08-0003/2020-01 od 19.03.2020. godine, dana 20. marta 2020. godine doneo je sledeće

N A R E D B E:

1. JKP „Autotransport Pančevo“ Pančevo da obustavi javni prevoz putnika, počev od dana 20.03.2020. godine i to:
– međumesni prevoz počev od 12.00 časova i
– gradski i prigradski prevoz počev od 19 časova
za vreme trajanja vanrednog stanja.

2. Radno vreme ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Pančeva (restorani, kafići, barovi, noćni barovi, diskoteke i dr.), ograničava se na period od 8.00 do 15.00 časova. Takođe, ograničava se šalterska prodaja hrane na period od 8.00 – 15.00 časova.

3. Zabrana okupljanja građana radi trgovine na „divljoj buvljoj pijaci“ duž Bavaništanskog puta .

Danas u toku dana, održan je i sastanak sa profesionalnim upravnicima u vezi sa organizacijom pomoći najugroženijoj populaciji preko 65 godina i takođe u vezi sa dezinfekcijom zgrada i javnih površina oko zgrada.

Takođe, JKP „Higijena“ počinje sa dezinfekcijom i pranjem ulica dezinfekcionim sredstvima. Čišćenje i pranje je i do sada redovno vršeno vodom, ali će sada biti pojačano upotrebom dezinfekcionih sredstava, a JKP „Higijeni“ će u ovome pomoći i društveno odgovorne firme i pojedinci koje su svoje resurse i kapacitete stavili na raspolaganje.

Gradonačelnik Pavlov je ponovio da je Gradski štab za vanredne situacije grada Pančeva otvorio tri (3) nove telefonske linije za pomoć najstarijim sugrađanima na koje se mogu javiti ukoliko im je potrebna pomoć u vidu nabavke namirnica i lekova. Telefoni su od utorka, 17. marta 2020. godine dostupni 24 sata dnevno. Nakon evidentiranja poziva, Gradski štab obaveštava organizaciju Crvenog krsta i volonteri Crvenog krsta idu u nabavku i kupovinu. Takođe, Grad će u narednom periodu organizovati određenu pomoć i za socijalno ugrožene penzionere koji imaju primanja ispod 30.000,00 dinara.

Gradonačelnik je apelovao na sugrađane da zaista zovu isključivo onda kada im je neophodna ova vrsta pomoći. Gradonačelnik je ponovo apelovao da stariji sugrađani poštuju naredbu Vlade Republike Srbije i da svi građani Pančeva poštuju naredbu Vlade o zabrani kretanja za sve između 20 časova uveče i 5 časova ujutro. Takođe, apelovao je i na građane koji su došli iz inostranstva da budu odgovorni i da poštuju mere o izolaciji i samoizolaciji.

BROJEVI TELEFONA KOL CENTRA ZA POMOĆ NAJSTARIJIM SUGRAĐANIMA SU: (013) 308 950, 308 960 i 308 736