Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije u saradnji sa Komitetom za bezbednost saobraćaja grada Pančeva organizovala je u utorak, 8. decembra 2015. godine, Dan bezbednosti saobraćaja u Pančevu.

U Velikoj skupštinskoj sali organizovane su dve tribine: jedna namenjena mladima i druga namenjena roditeljima, učiteljima i vaspitačima, dok je u Maloj sali Gradske uprave održan Seminar za lokalne samouprave na nivou Južnobanatskog upravnog okruga pod nazivom „Unapređenja rada tela za bezbednost saobraćaja u lokalnim samoupravama“.

Nakon obraćanja Saše Levnajića, predsednika Komiteta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva i zamenika gradonačelnika, i Zorana Tasića, načelnika Južnobanatskog okruga, na seminaru su predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja RS govorili o bezbednosti saobraćaja, analizi postojećeg stanja i planovima do kraja godine.

Saša Levnajić, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva i zamenik gradonačelnika, izjavio je da Komitet naročitu pažnju posvećuje edukaciji mladih kroz razne vrste akcija i seminara, kao što je ovaj današnji.

– Pre svega polažemo pažnju edukaciji mladih, međutim mi sredstvima iz Komiteta dosta ulažemo u saobraćajnu infrastrukturu, u vertikalnu, horizontalnu signalizaciju, u bezbedne prelaze preko ulica. Trenutno imamo u realizaciji projekat osvetljenja dva pešačka prelaza na Novoseljanskom putu koja su procenjena kao veoma rizična. Radimo i projekat za postavljanje ograde u ulici Prvomajskoj u potezu od raskrsnice sa Bavaništanskim putem do ulaza u Strelište. Pružamo, takođe, pomoć Odeljenju saobraćajne policije, gde gledamo da izađemo u susret njihovim potrebama i zahtevima u skladu sa finansijskim mogućnostima. U prethodnom periodu smo ih tehnički opremili radarom i skuterima, a sada radimo na opremanju video nadzora, rekao je Levnajić.

Zoran Tasić, načelnik Južnobanatskog okruga, istakao je da je veoma bitno da se u svim lokalnim samoupravama formira Komitet za bezbednost saobraćaja i da je cilj ovog seminara da se svih osam lokalnih samouprava upozna sa načinom rada i aktivnostima tela za bezbednost saobraćaja.

Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja RS naglasio je da od sada lokalne samouprave imaju bazu koja će im olakšati planiranje aktivnosti i omogućiti postizanje boljih rezultata i najavio je analizu postojećeg stanja u cilju identifikovanja problema u lokalnim samoupravama. Pešić je rekao da su posle mladih, u Južnobanatskom okrugu najugroženiji traktoristi i biciklisti.

U Velikoj skupštinskoj sali, Saša Levnajić poželeo je dobrodošlicu učenicima srednjih škola i tom prilikom poručio:

– Vi kao budući vozači treba da čujete današnje predavanje i da razmislite, izvučete određene pouke, kako biste u nekoj budućnosti kada steknete vozačku dozvolu bili zaista bezbedni učesnici u saobraćaju, i prema sebi i prema drugima.

Potom je Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja RS upoznao mlade sa rizicima i posledicama neoprezne vožnje i nepoštovanja propisa. Tom prilikom izneo je podatak da su mladi najugroženija grupa učesnika u saobraćaju, te da u Pančevu 38 posto, a u Srbiji oko 32 posto povređenih u saobraćajnoj nesreći pripada ovoj starosnoj grupi. Na nacionalnom nivou, svaka treća osoba povređena u saobraćajnim nezgodama i svaka četvrta poginula osoba jeste mlada.

Slaviša Savić iz Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije ispričao je mladima lično iskustvo i posledice koje je saobraćajna nesreća ostavila na njegovo psiho-fizičko zdravlje, ukazujući pritom na neophodnost poštovanja saobraćajnih propisa.

Na drugoj tribini pod nazivom „Savremeni pristup u edukaciji dece za bezbedno učestvovanje u saobraćaju“ govorio je Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja RS, koji je istakao da su ključni ciljevi nacionalne Strategije o bezbednosti saobraćaja 2015-2020. godine da se smanji broj nastradalih u saobraćaju za 50 odsto u odnosu na 2011. godinu i da do 2020. godine ne bude poginule dece.