Традиционално пливање за Часни крст, 19. јануара на Богојављање одржано је по једанаести пут на Тамишу. Александар Стевановић, градоначелник Панчева поздравио је све присутне и захвалио се учесницима и организаторима. Након тога, крст је освештан, а 68 пливача међу којима и једна дама је добило благослов.

„Драго ми је, што на велики хришћански празник, Богојављење, сваке године имамо све већи број пријављених учесника, али и људи који их својим присуством бодре и пружају подршку. Желео бих да догодине, 19. јануара на овом месту, буде још више људи и пријављених учесника који ће пливати за Богојављенски крст, јер достојно је и праведно поклонити се Крсту Христовом. Дивим вам се, посебно дамама које пливају данас за Часни крст. Подржимо учеснике из свег срца, јер су данас сви они победници. Хвала организаторима што на овај начин негују традицију и чувају нашу православну веру, већ више од деценију. Без Бога, знамо, нема напретка ни у каквом погледу, а основни мотив ове манифестације је вера у Господа и зато нека вас чува Бог. Храбро напред! Бог се јави!“ рекао је у свом обраћању градоначелник Стевановић.

Снежана Рајачић Робертсон из Лондона је прва допливала до Часног крста, а велики број присутних је аплаузом наградио подвих свих учесника.

Организатори ове манифестације су Град Панчево, Туристичка организација града Панчева, Преображењски храм,  МЗ „Горњи град“, Удружење спортиста и љубитеља спорта „Српска спарта“ и Удружење спортских риболоваца „Марко Кулић“.

Пре пливања коњаници из Маргите су традиционално након литургије у Преображењском храму положили венце на споменик Стевану Шупљикцу, а затим су кроз град донели крст до обале Тамиша, где је и организовано пливање.