Anksioznost i tehnike za njeno prevazilaženje biće tema četvrte po redu radionice u okviru Savetovališta za mlade „Moje mesto” koja će biti održana u ponedeljak, 22. avgusta, od 17.30 sati u Domu omladine. Predavači su Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut i dr Nenad Stojadinović, psihijatar.

Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu, zahvalila se gradu Pančevu i Ministarstvu omladine i sporta što su imali razumevanja za značaj ovog vida podrške mladima:

– Dodatni vetar u leđa nam je dalo Ministarstvo omladine i sporta, koje je ove godine podržalo naše savetovalište sa dodatnih 2,5 miliona dinara. Projekat traje osam meseci, a zahvaljujući podršci pomenutog ministarstva, uveli smo još jedan psihoterapeutski dan, kao i rad psihijatra koji nam jako mnogo znači. Takođe, dobili smo i mogućnost onlajn savetovanja preko portala „Zdravo Pančevo”, gde mladi mogu slati svoja pitanja psihologu u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Problemi s kojima mladi dolaze u savetovalište su različiti, od motivacije u učenju ili ljubavnih problema, pa do anksioznosti i depresije koji su najučestaliji. Imamo tu i različite poremećaje ponašanja, poput bipolarnog poremećaja. Zaista je širok spektar problema zbog kojih se oni javljaju. Pomoć u savetovalištu mogu dobiti i mladi mlađi od 18 godina, s tim što oni moraju da dođu u pratnji roditelja ili staratelja ili uz njihovu pismenu saglasnost. Pored individualnog rada sa psiholozima, psihoterapeutima i psihijatrima, onlajn savetovališta, mladima su na raspolaganju i radionice, poput ove koja će se održati u ponedeljak. Ovim projektom je predviđeno osam radionica, svakog meseca po jedna. Tri su već održane: jedna se ticala upotrebe lekova u psihoterapiji, druga radionica bila je na temu suicidalnosti, u trećem mesecu govorili smo o depresiji, a sada je na redu priča o anksioznosti. Sve radionice drže psihijatar i psihoterapeut.

Nosilac projekta je Kancelarija za mlade grada Pančeva, a partneri Grada su Udruženje „Psihogeneza”, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin, Dom omladine i Udruženje „Pančevački omladinski centar”. Ove godine je rad savetovališta podržalo Ministarstvo omladine i sporta.

Radionica je besplatna, a pravo da se prijave imaju mladi iz Pančeva od 15 do 30 godina. Oni to mogu učiniti putem mejla radionicasavetovalista@pancevo.rs ili putem telefona 061/647-22-90.

Kao i u slučaju radionica, pomoć u savetovalištu mogu da potraže mladi iz Pančeva od 15 do 30 godina. Za njih je otvoren mejl savetovalistezamlade@pancevo.rs i oni se za seanse isključivo prijavljuju putem tog mejla. Nakon toga oni se sastaju uživo sa izabranim psihologom, psihoterapeutom ili psihijatrom.