Комитет за безбедност саобраћаја града Панчева и Ауто спортски клуб Petro Max из Новог Сада организовали су у среду, 28. децембра 2016. године, у Малој сали Градске управе конференцију за новинаре, на којој је најављен пројекат „Смањи гас“.

Присутнима су се обратили Срђан Половина из Kомитета за безбедност саобраћаја града Панчева, Јовица Милошев, начелник Саобраћајне полиције ПУ Панчево и чланови удружења Ауто спортски клуб Петро Маx Дејан Радивојев и Даниела Игњатић, који су аплеовали пре свега на младе возаче и упозорили на негативне последице ризичног понашања у саобраћају.

На конференцији је било речи о негативном утицају алкохола и психоактивних супстанци међу младим возачима и о повећаном ризику у току новогодишњих и божићних празника. Проценат младих од укупног броја повређених у саобраћајним незгодама износи око 40 посто и тај број је порастао у односу на 2015. годину, када је износио 28 посто. Удео повређених у саобраћајним несрећама лица изнад 60 година старости такође је порастао са 14 посто (2015. године) на 25 посто.

Сем појачане контроле и кажњавања од стране надлежних органа и саобраћајне полиције, веома је важно да се реагује превентивно, да се учесници у саобраћају едукују и упозоре на ризике и последице неодговорног понашања у саобраћају, и, како је истакнуто на конференцији, да не управљају возилом уколико су у алкохолисаном стању, као и да не седају као сувозачи у ауто уколико возач није у могућности да савесно и одговорно управља возилом. Истовремено је истакнуто да је неопходно везивање сигурносног појаса, како на предњем, тако и на задњем седишту и да је коришћење мобилног телефона забрањено, а све у циљу смањења броја саобраћајних незгода.

Пројекат „Смањи гас“ усмерен је ка унапређењу нивоа знања и ставова ученика завршних разреда средњих школа у граду Панчеву из области безбедности саобраћаја, а за сада ће се спроводити у Медицинској, Електротехничкој и Техничкој школи. Предвиђена су предавања на теме: Вожња под утицајем алкохола, Неприлагођена брзина и Негативни утицај мобилних телефона у саобраћају.

Присутни су имали могућност да пробају наочаре за симулацију различитих опасних фактора који утичу на психомоторне способности човека: алкохолисаност, умор, поспаност и дејство наркотика и увере се колико опасно дејство ови фактори имају на човека при самом кретању, а камоли при управљању возилом.