U nastavku akcije „Iz lavirinta“ a u cilju ohrabrivanja institucija da sprovode neophodne reforme, NALED je 2009. godine započeo tradiciju godišnje dodele nagrada za najuspešnije reformatore u Srbiji.

Reformatori su ugledni predstavnici javne uprave koji su u saradnji sa NALED-om postigli konkretne rezultate na unapređenju regulatornog okvira za poslovanje, smanjenju birokratije i stvaranju boljih uslova za život i rad u Srbiji. Svrha izbora Reformatora godine je podsticanje regulatorne reforme i isticanje pozitivnih primera na koje bi donosioci odluka u javnom sektoru trebalo da se ugledaju.

Nagrada Reformator godine može se dodeliti ministrima i njihovim saradnicima, državnim i pokrajinskim sekretarima, rukovodiocima regulatornih tela i agencija, gradonačelnicima. Specijalna nagrada za “Promotera reformi” dodeljuje se uglednim medijskim kućama i novinarima za doprinos reformama kroz kvalitetno izveštavanje o ekonomskim temama.

Reformatori se biraju na osnovu obrazloženih nominacija NALED-ovog članstva. Konačnu odluku donosi Upravni odbor NALED-a uz podršku Izvršne kancelarije i saglasnost Etičkog komiteta, oslobođen pojedinačnih i ličnih interesa, a vođen zajedničkom idejom da nagrada pripadne istaknutim nosiocima javnih funkcija čiji reformski rezultati u saradnji s NALED-om nedvosmisleno zaslužuju priznanje.

NALED laureati
Pogledajte ko su dosadašnji dobitnici priznanja Reformator godine po izboru članstva i Upravnog odbora NALED-a:

2015. GODINA:

Iako je 2015. protekla u znaku ekonomskih reformi, Upravni odbor NALED-a je doneo odluku da zbog najavljenih izbora ove godine ne dodeljuje nagradu Reformator godine, imajući u vidu Statut i misiju Alijanse kao nezavisne, nestranačke i neprofitne organizacije.

Ipak, u cilju isticanja pozitivnih primera i izuzetnog učinka javnih službenika odlučeno je da se prepoznaju reformske incijative i nagrade napori pojedinaca iz državne uprave i lokalne samouprave koji su tokom 2015. u saradnji sa NALED-om dali najveći doprinos primeni zakona i sprovođenju reformi u Srbiji.

Dobitnici priznanja za doprinos reformama:

Olivera Subotić, pomoćnica sekretara za lokalni ekonomski razvoj, Grad Pančevo
Ankica Vojnović, šefica Odseka za sprovođenje objedinjene procedure, Grad Zrenjanin
Zoran Stojanović, šef Odseka za planiranje i koordinaciju, Republički geodetski zavod
Darinka Đuran, rukovodilac Službe za objedinjenu proceduru, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Bojana Tošić, v.d. zamenika direktora, Republički sekretarijat za javne politike
Lidija Stojanović, pomoćnica ministra i glavni tržišni inspektor, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija
Nela Kuburović, pomoćnica ministra, Ministarstvo pravde
Dobitnice priznanja za kvalitetno izveštavanje javnosti o reformama:

Ljiljana Bukvić, novinarka dnevnog lista Danas
Aleksandra Bulatović, novinarka dnevnog lista Večernje novosti
Preuzmite: Obrazloženje za dodelu priznanja za doprinos reformama 2015.