У наставку акције „Из лавиринта“ а у циљу охрабривања институција да спроводе неопходне реформе, НАЛЕД је 2009. године започео традицију годишње доделе награда за најуспешније реформаторе у Србији.

Реформатори су угледни представници јавне управе који су у сарадњи са НАЛЕД-ом постигли конкретне резултате на унапређењу регулаторног оквира за пословање, смањењу бирократије и стварању бољих услова за живот и рад у Србији. Сврха избора Реформатора године је подстицање регулаторне реформе и истицање позитивних примера на које би доносиоци одлука у јавном сектору требало да се угледају.

Награда Реформатор године може се доделити министрима и њиховим сарадницима, државним и покрајинским секретарима, руководиоцима регулаторних тела и агенција, градоначелницима. Специјална награда за “Промотера реформи” додељује се угледним медијским кућама и новинарима за допринос реформама кроз квалитетно извештавање о економским темама.

Реформатори се бирају на основу образложених номинација НАЛЕД-овог чланства. Коначну одлуку доноси Управни одбор НАЛЕД-а уз подршку Извршне канцеларије и сагласност Етичког комитета, ослобођен појединачних и личних интереса, а вођен заједничком идејом да награда припадне истакнутим носиоцима јавних функција чији реформски резултати у сарадњи с НАЛЕД-ом недвосмислено заслужују признање.

НАЛЕД лауреати
Погледајте ко су досадашњи добитници признања Реформатор године по избору чланства и Управног одбора НАЛЕД-а:

2015. ГОДИНА:

Иако је 2015. протекла у знаку економских реформи, Управни одбор НАЛЕД-а је донео одлуку да због најављених избора ове године не додељује награду Реформатор године, имајући у виду Статут и мисију Алијансе као независне, нестраначке и непрофитне организације.

Ипак, у циљу истицања позитивних примера и изузетног учинка јавних службеника одлучено је да се препознају реформске инцијативе и награде напори појединаца из државне управе и локалне самоуправе који су током 2015. у сарадњи са НАЛЕД-ом дали највећи допринос примени закона и спровођењу реформи у Србији.

Добитници признања за допринос реформама:

Оливера Суботић, помоћница секретара за локални економски развој, Град Панчево
Анкица Војновић, шефица Одсека за спровођење обједињене процедуре, Град Зрењанин
Зоран Стојановић, шеф Одсека за планирање и координацију, Републички геодетски завод
Даринка Ђуран, руководилац Службе за обједињену процедуру, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре
Бојана Тошић, в.д. заменика директора, Републички секретаријат за јавне политике
Лидија Стојановић, помоћница министра и главни тржишни инспектор, Министарство трговине, туризма и телекомуникација
Нела Кубуровић, помоћница министра, Министарство правде
Добитнице признања за квалитетно извештавање јавности о реформама:

Љиљана Буквић, новинарка дневног листа Данас
Александра Булатовић, новинарка дневног листа Вечерње новости
Преузмите: Образложење за доделу признања за допринос реформама 2015.