Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva je na svečanoj ceremoniji uručio ključeve novoizgrađenih stanova izbegličkim porodica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Događaju su prisustvovali i Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije, Mirjana Maksimović predstavnica Delegacije Evropske unije u Srbiji, Stefani Krause, zamenik Visokog komesara Ujeninjenih nacija za izbeglice, Dušan Kovačević, direktor Jedince za upravljanje projektima u javnom sektoru, predstavnici državnih i međunarodnih organizacija i institucija, kao i rodbina i prijatelji porodica kojima su dodeljeni stanovi.

U okviru Potprojekta 9 Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji izgrađeni su stanovi za 36 porodica. Bruto površina zgrade u koju se porodice useljavaju je 2.578 m2, a vrednost radova je 1.241.211 evra.

„Presrećan sam što mogu da budem ovde sa vama i ponosan sam što mogu da vidim osmehe na vašim licima i vašu sreću, jer rešavanje stambenog pitanja jeste jedna od najvažnijih stvari u životu, a posebno ako se radi o porodicama koje su prognane sa svojih ognjišta i iz svojih domova. Danas je dan koji ste dugo čekali, dan koji smo mi dugo čekali. Zahvaljujem se UNHCR-u, Evropskoj uniji, Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije i svim donatorima koji su omogućili da se ova zgrada izgradi, a korisnicima uruče ključevi stanova. Vrlo brzo ćete moći da otkupite ove stanove po uslovima koje propisuje zakon. Želim vam da dugo živite ovde i da stanove ispunite ljubavlju i osmesima i da se više nikada nikome ne desi ono što se desilo vama“, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Nataša Stanisavljević, komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije istakla je da će nakon Pančeva uskoro biti zbrinute i izbegličke porodice u stambenim jedinicama u Ovči i Pećincima.

„U okviru Regionalnog stambenog programa korisnicima je do sada dodeljeno 7.162 stambena rešenja, a kada govorimo o Pančevu dodeljena su 372 stambena rešenja. Od toga 212 putem Regionalnog stambenog programa. Danas smo u Pančevu uručili ključeve za 36 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije će nastaviti da brine o izbeglim licima nastojeći da im obezbedi siguran krov nad glavom, što predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva Komesarijata“, istakla je Nataša Stanisavljević.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.