Александар Стевановић, градоначелник Панчева је на свечаној церемонији уручио кључеве новоизграђених станова избегличким породица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Догађају су присуствовали и Наташа Станисављевић, комесарка за избеглице и миграције Републике Србије, Мирјана Максимовић представница Делегације Европске уније у Србији, Стефани Краусе, заменик Високог комесара Ујенињених нација за избеглице, Душан Ковачевић, директор Јединце за управљање пројектима у јавном сектору, представници државних и међународних организација и институција, као и родбина и пријатељи породица којима су додељени станови.

У оквиру Потпројекта 9 Регионалног стамбеног програма у Републици Србији изграђени су станови за 36 породица. Бруто површина зграде у коју се породице усељавају је 2.578 м2, а вредност радова је 1.241.211 евра.

„Пресрећан сам што могу да будем овде са вама и поносан сам што могу да видим осмехе на вашим лицима и вашу срећу, јер решавање стамбеног питања јесте једна од најважнијих ствари у животу, а посебно ако се ради о породицама које су прогнане са својих огњишта и из својих домова. Данас је дан који сте дуго чекали, дан који смо ми дуго чекали. Захваљујем се УНХЦР-у, Европској унији, Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије и свим донаторима који су омогућили да се ова зграда изгради, а корисницима уруче кључеви станова. Врло брзо ћете моћи да откупите ове станове по условима које прописује закон. Желим вам да дуго живите овде и да станове испуните љубављу и осмесима и да се више никада никоме не деси оно што се десило вама“, рекао је градоначелник Стевановић.

Наташа Станисављевић, комесарка за избеглице и миграције Републике Србије истакла је да ће након Панчева ускоро бити збринуте и избегличке породице у стамбеним јединицама у Овчи и Пећинцима.

„У оквиру Регионалног стамбеног програма корисницима је до сада додељено 7.162 стамбена решења, а када говоримо о Панчеву додељена су 372 стамбена решења. Од тога 212 путем Регионалног стамбеног програма. Данас смо у Панчеву уручили кључеве за 36 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске. Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије ће наставити да брине о избеглим лицима настојећи да им обезбеди сигуран кров над главом, што представља један од најважнијих циљева Комесаријата“, истакла је Наташа Станисављевић.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.