Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva je na  31. sednici Skupštine grada Pančeva obrazložio odbornicima novi rebalans budžeta grada.

„Ušli smo u četvrti kvartal 2023. godine i poslednjih meseci radili smo detaljne analize i vodili razgovore kako sa građanima, što radimo konstantno, tako i sa javno-komunalnim preduzećima, školama i ustanovama u našem gradu kako bismo mogli na početku poslednjeg kvartala da odradimo što kvalitetniji rebalans budžeta. S obzirom da sada imamo jasniju situaciju kakvi će tačno da nam budu prihodi i kako se realizuju rashodi na teritoriji grada Pančeva,  kao i kako možemo da rebalansiramo neka sredstva, kako bismo ovu godinu završili sa poslovima koji se realizuju, a koji su planirani u okviru budžeta grada i u prethodna dva rebalansa. Moram da istaknem analizirajući prihodovnu stranu, da i dalje beležimo istorijske rezultate. Imamo u 2023. godini povećanje budžeta grada Pančeva koji se odnosi na prihode koje ostvarujemo od poreza na zarade. To povećanje je nekih 224 miliona dinara. Sa ovim povećanjem i povećanjima koja su još identifikovana u toku ove godine kroz povećanje poreza na imovinu i doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta budžet grada Pančeva prešao je iznos od 8 milijardi dinara. Tačnije, budžet grada sada iznosi 8 milijardi i 201 milion dinara. To nam daje mogućnost i veliku šansu da radimo velike stvari u našem gradu kao što smo radili i do sada, da nastavimo da ulažemo u infrastrukturu i uređujemo naš grad, i da naš grad vodimo napred u interesu svih naših sugrađana. Ovim rebalansom ćemo deo sredstava usmeriti na nabavku nove opreme kako bi se što bolje obavljala komunalna delatnost i u naseljenim mestima, ali i kako bi sa tom opremom JKP „Higijeni“ pre svega omogućili da kvalitetnije obavlja delatnost i funkciju koju obavlja u gradu Pančevu “, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Odbornici su na današnjem zasedanju usvojili Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu grada Pančeva za 2023. godinu odnosno treći rebalans nakon kojeg budžet grada Pančeva iznosi osam milijardi i 201 milion dinara. Usvojeni su i Predlog odluke o izmenama i dopunama Plana detaljne regulacije infrastrukturnog kompleksa za obnovljive izvore energije na području Bela Anta u Dolovu, kao i Predlog odluke o izmenama i dopunama Plana generalne regulacije naseljenog mesta Jabuka.

„Naravno, nismo zaboravili da sagledamo da li postoji mogućnost za novim investicijama. Ambulanta u Omoljici otkako je sagrađena, a to je bilo pre nekih četrdesetak godina, nije bilo drugih investicionih, značajnih radova. Krov u ambulanti prokišnjava i mi smo to identifikovali već kao problem u razgovoru sa ljudima iz Omoljice. Takođe smo identifikovali istu situaciju i na Strelištu. Ovim rebalansom budžeta smo obezbedili 39 miliona dinara za rekonstrukciju ove dve ambulante kako bi sistem zdravstvene zaštite u našem gradu, pre svega u Omoljici i na Strelištu, neometano nastavio da funkcioniše. Pratićemo i dalje gde postoje problemi u zdravstvenim ambulantama i iako im osnivač nije Grad Pančevo trudićemo se da sredstva koja smo dali iz budžeta grada Pančeva pronađemo način kako da ih utrošimo kako bismo našim sugrađanima omogućili neometano zdravstvenu zaštitu. Ni Opšta bolnica Pančevo nije institucija kojoj je Grad Pančevo osnivač, ali smo svakako zainteresovani da sredstvima budžeta grada Pančeva pronađemo zakonski osnov i pomognemo pri kupovini magnetne rezonance. Siguran sam da će budžet Republike Srbije koji je danas stabilan i razvojni, naći mogućnost da se isfinansira kupovina jednog ovakvog aparata koji je neophodan Opštoj bolnici u Pančevu, a mi ćemo da budemo tu ukoliko bilo kakva pomoć sa naše strane bude potrebna. Uveren sam da će Opšta bolnica Pančevo dobiti ne samo magnetnu rezonancu nego svu potrebnu opremu i objekte kako bi Pančevo imalo sve što je potrebno za lečenje svih građana koji gravitiraju ka ovoj zdravstvenoj ustanovi koja je i jedna od najznačajniji zdravstvenih ustanova u Srbiji. Da se vratim na rebalans budžeta, budžet je istorijski, budžet koji nastavlja da održava sistem, budžet koji nastavlja da razvija naš grad i budžet koji nam omogućava da radimo sve ono što smo radili za sve nas u ovom gradu“, zaključio je Aleksandar Stevanović.

Osim rebalansa budžeta odbornici su usvojili i izmene Programa poslovanja javno komunalnih preduzeća sa finansijskim planom u naseljenim mestima, kao i izmena finansijskog plana za 2023. godinu za ustanove kulture u gradu i selima na teritoriji grada Pančeva.