Александар Стевановић, градоначелник Панчева је на  31. седници Скупштине града Панчева образложио одборницима нови ребаланс буџета града.

„Ушли смо у четврти квартал 2023. године и последњих месеци радили смо детаљне анализе и водили разговоре како са грађанима, што радимо константно, тако и са јавно-комуналним предузећима, школама и установама у нашем граду како бисмо могли на почетку последњег квартала да одрадимо што квалитетнији ребаланс буџета. С обзиром да сада имамо јаснију ситуацију какви ће тачно да нам буду приходи и како се реализују расходи на територији града Панчева,  као и како можемо да ребалансирамо нека средства, како бисмо ову годину завршили са пословима који се реализују, а који су планирани у оквиру буџета града и у претходна два ребаланса. Морам да истакнем анализирајући приходовну страну, да и даље бележимо историјске резултате. Имамо у 2023. години повећање буџета града Панчева који се односи на приходе које остварујемо од пореза на зараде. То повећање је неких 224 милиона динара. Са овим повећањем и повећањима која су још идентификована у току ове године кроз повећање пореза на имовину и доприноса за уређење грађевинског земљишта буџет града Панчева прешао је износ од 8 милијарди динара. Тачније, буџет града сада износи 8 милијарди и 201 милион динара. То нам даје могућност и велику шансу да радимо велике ствари у нашем граду као што смо радили и до сада, да наставимо да улажемо у инфраструктуру и уређујемо наш град, и да наш град водимо напред у интересу свих наших суграђана. Овим ребалансом ћемо део средстава усмерити на набавку нове опреме како би се што боље обављала комунална делатност и у насељеним местима, али и како би са том опремом ЈКП „Хигијени“ пре свега омогућили да квалитетније обавља делатност и функцију коју обавља у граду Панчеву “, рекао је градоначелник Стевановић.

Одборници су на данашњем заседању усвојили Предлог одлуке о изменама Одлуке о буџету града Панчева за 2023. годину односно трећи ребаланс након којег буџет града Панчева износи осам милијарди и 201 милион динара. Усвојени су и Предлог одлуке о изменама и допунама Плана детаљне регулације инфраструктурног комплекса за обновљиве изворе енергије на подручју Бела Анта у Долову, као и Предлог одлуке о изменама и допунама Плана генералне регулације насељеног места Јабука.

„Наравно, нисмо заборавили да сагледамо да ли постоји могућност за новим инвестицијама. Амбуланта у Омољици откако је саграђена, а то је било пре неких четрдесетак година, није било других инвестиционих, значајних радова. Кров у амбуланти прокишњава и ми смо то идентификовали већ као проблем у разговору са људима из Омољице. Такође смо идентификовали исту ситуацију и на Стрелишту. Овим ребалансом буџета смо обезбедили 39 милиона динара за реконструкцију ове две амбуланте како би систем здравствене заштите у нашем граду, пре свега у Омољици и на Стрелишту, неометано наставио да функционише. Пратићемо и даље где постоје проблеми у здравственим амбулантама и иако им оснивач није Град Панчево трудићемо се да средства која смо дали из буџета града Панчева пронађемо начин како да их утрошимо како бисмо нашим суграђанима омогућили неометано здравствену заштиту. Ни Општа болница Панчево није институција којој је Град Панчево оснивач, али смо свакако заинтересовани да средствима буџета града Панчева пронађемо законски основ и помогнемо при куповини магнетне резонанце. Сигуран сам да ће буџет Републике Србије који је данас стабилан и развојни, наћи могућност да се исфинансира куповина једног оваквог апарата који је неопходан Општој болници у Панчеву, а ми ћемо да будемо ту уколико било каква помоћ са наше стране буде потребна. Уверен сам да ће Општа болница Панчево добити не само магнетну резонанцу него сву потребну опрему и објекте како би Панчево имало све што је потребно за лечење свих грађана који гравитирају ка овој здравственој установи која је и једна од најзначајнији здравствених установа у Србији. Да се вратим на ребаланс буџета, буџет је историјски, буџет који наставља да одржава систем, буџет који наставља да развија наш град и буџет који нам омогућава да радимо све оно што смо радили за све нас у овом граду“, закључио је Александар Стевановић.

Осим ребаланса буџета одборници су усвојили и измене Програма пословања јавно комуналних предузећа са финансијским планом у насељеним местима, као и измена финансијског плана за 2023. годину за установе културе у граду и селима на територији града Панчева.