25. novembra 2016. u 12:00 časova, u Maloj Sali Gradske uprave, Svečanost povodom obeležavanja 5 godina rada Sigurne kuće, prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja.

Pančevačka Sigurna kuća za žrtve porodičnog nasilja je treća kuća u Vojvodini koju su partnerski izgradili Fond B92 i Izvršno veće AP Vojvodine i grad Pančevo.  Glavni donatori izgradnje Sigurne kuće Pančevo bili su Izvršno Veće Vojvodine, NIS – Gazprom, Gorenje, AVON, Orion i građanke i građani  Srbije. Namenjena je smeštaju žena i dece iz Južnobanatskog okruga koji obuhvata teritoriju Grada Pančeva i opština Plandište, Opovo, Kovačica, Alibunar, Bela Crkva, Vršac i Kovin sa oko 320.000 stanovnika.

U Sigurnoj kući Pančevo je predviđen prihvat i smeštaj žena i dece koji su preživeli nasilje u porodici ili koji su bili žrtve trgovine ljudima, stručni rad u vidu pružanja psihosocijalne pomoći, edukacije, odvijanje radno-okupacionih i rekreativnih aktivnosti, a sve u cilju prevazilaženja posledica nasilja i priprema za reintegraciju u socijalnu sredinu.

Vlasnik Sigurne kuće Pančevo je Grad Pančevo a kućom rukovodi Centar za socijalni rad Pančevo.

Tokom smeštaja u Sigurnoj kući pored redovnih svakodnevnih aktivnosti, stručni radnici Sigurne kuće organizuju aktivnosti sa ciljem:

  • savladavanja stresa koji je izazvan iskustvom nasilja;
  • ublažavanja i otklanjanja psihosocijalnih posledica nasilja;
  • povećanja psihološke sigurnosti i samopouzdanja;
  • promene u vrednovanju u sebe;
  • uviđanja u sopstvene sposobnosti i kvalitete;

Sigurna kucaStručni tim Sigurne kuće Pančevo čine socijalna radnica, psihološkinja  i specijalna pedagoškinja.

Stručni tim Sigurne kuće Pančevo je obučen za rad sa žrtvama porodičnog nasilja i ima iskustvo u pružanju podrške žrtvama porodičnog nasilja. Pored toga obućene su za pružanje podrške na SOS telefonu koji se nalazi u okviru Sigurne kuće. Od početka rada SOS telefona, a to je već punih 5 godina, Telekom Srbije omogućava besplatne telefonske pozive na broj 0800 100 113.