Prisutnima su se obratili gradonačelnik Saša Pavlov, gradska menadžerka Maja Vitman, finansijski menadžer projekta iz Rumunije Miriam Vilceanu i koordinatorka projekta ispred graada Pančeva i asistent menadžera projekta Anđela Vila.

Saša Pavlov, Gradonačelnik Pančeva je čestitao članovima tima na uspešnoj realizaciji projekta i posebno izdvojio činjenicu da je bilo više promotivnih i edukativnih aktivnosti na temu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Istakao je da je osim ovih vidljivih benefita dobijenih projektom, bilo i drugih. Govorio je o radu na  obrazovanju najmlađih ali i svih nas, zbog potrebe edukacija o tome kako se postiže energetska efikasnost. Pomenuo je druženja mladih sportista, rukometaša, triatlonaca, plivača koji su bili su u Rešicama i Pančevu, te da je na taj način nastavljen jedan proces započet bratimljenjem dva grada i garantovan nastavak saradnje u budućnosti.

Izdvojio sportske aktivnosti za najmlađe, odnosno aktivnost projekta “Zeleni sport”, zbog važnosti edukacije najmlađih  o očuvanju životne sredine. Podsetio je sve prisutne da smo sa gradom Rešice zbratimljeni 47 godine, od davne 1972. godine, skoro isto koliko je prošlo i od izgranje Hale sportova.

Hala je sportova energetski sanirana i rekonstruisana 50 godina nakon,izgradnje unapređeni su uslovi sportista za kvalitetan trening i razvijanje sportskih veština, ali i za gledaoce koji će moći u mnogo prijatnijoj atmosferi da prate predstojeće sportske manifestacije i utakmice, on je još jednom podsetion da je ovo projekat sa gradom zbratimljenim.

Gradska menadžerka Maja Vitman zahvalila se menadžerima, celom timu i svim saradnicima na projektu sa obe strane, koji su odgovorno i ambiciozno pristupili projektu uz sva vremenska ograničenja i specifičnost. Istakla je važnost Programa prekogranične saradnje sa Rumunijom za grad pančevo, koji više od 10 godina radi na projektuima ovog Programa. Takođe, je istakla važnost ovog Programa za region, uzimajući u obzir iznos opredeljenih sredstava za perid 2014-2020 od 74.906.248 evra od strane Evropske Unije, kao najveći od svih prekograničnih programa dostupni Srbiji.

Na ovom projektu, prvom infrastrukturnom projektu grada Pančevo, grad je imao minimalna ulaganja, što predstavlja suštinu ovakvih projekata, ali i visoko

definisane programske procedure koje su uspešno realizovane, na osnovu kojih su stečena značajna i korisna iskustva

Ovaj projekat je implementiran u okviru programskog prioriteta – Zaštita životne sredine i upravljanje rizicima, sa ciljem Zaštita životne sredine i održivo korišćenje prirodnih bogatstva.

Za prethodnih 27 meseci, koliko je trajao projekat, Pančevo je dobilo energetski efikasnu sportsku halu. Urađena je izolacija zidova sa kamenom vunom i ventilirajućom fasadom, izolacija krova objekta, zamenjena stolarija, ugrađena nova klima komora koja omogućava dovođenje spoljnjeg svežeg vazduha, odvođenje zagađenog vazduha, dodatno grejanje i hlađenje prostora i dve toplotne pumpe.

Hala sportova je do sada bila izuzetno energetski neefikasna, velika budžetksa sredstva su se trošila samo za grejanje. Objekat nije imao mogućnost hlađenja u letnjem periodu tako da je ovim projektom bilo obuhvaćeno i hlađenje i grejanje.

Miriam Vilceanu, finansijski menadžer projekta iz Rešica, predočila je da su u Rešici u velikoj meri radili na promovisanju zaštite životne sredine, ali i korišćenju obnovljivih izvora energije. Predočila je da su oni ugradili solarne panele na gradskom bazenu i da su kupili 60 bicikala za mrežu javnih bicikala za vožnju po gradu

Anđela Vila, asistent menadžera projekta je predstavila sve faze projekta i šta je u okviru svake urađeno. Zahvalila se na podršci gradonačelnika za pripremu projekta a kasnije i poverenju da vodi implementaciju. Predočila je dug put od konkurisanja do uspešno implementiranog infrastrukturnog projekta, koji je trajao četiri godine.