Поводом обележавања Светског дана заштите животне средине 5. јуна 2019. године, град Панчевo ће бити богатији за 45 садница јавора. Тога дана, у 11 часова, једну од садница ће у Парку пријатељства, иза Тамишког кеја, посадити Катарина Бањаи, чланица Градског већа задужена за заштиту животне средине и енергетску ефикасност у Градској управи града Панчева и Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило“ из Панчева. Садња 45 јавора има своју симболику у броју, јер је овог 5. јуна тачно 45 година од када се обележава Светски дан заштите животне средине.

Те 1974. године, на Конференцији у Стокхолму су се окупили представници 113 држава, који су потписали заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван УНЕП, а предлог да се овај дан обележава управо 5. јуна, дала је делегација ондашње Југославије у чијем је саставу била и Србија.

Тема овогодишњег обележавања светског дана заштите животне средине је „Загађење ваздуха”, а земља домаћин је Кина. Циљ је да се предвиђеним глобалним и локалним активностима мотивише јавно мњење, да се покрену владе, индустрија, заједнице и појединци, како би се истражили обновљиви извори енергије и зелене технологије и како би се побољшао квалитет ваздуха у градовима и регијама широм света.

Поред континуираних напора које град Панчево улаже управо у овом правцу, 5. јун ће бити прилика да се, поред садње 45 стабала јавора, прогласи школа-победница 5. циклуса акције „Сакупи и уштеди – вреди“ коју реализују Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева и ЈКП „Хигијена“ из Панчева. Овај Секретаријат ће школи победници обезбедити термоизолационе фолије за стаклене површине, а у циљу афирмације енергетске ефикасности и бољих услова рада у учионицама. Такође, све школе учеснице ће добити на поклон лопте које је обезбедио ЕКОСТАР ПАК д.о.о, из Београда, оператер за амбалажни отпад, а ученицима четвртог разреда ће, већ традиционално, бити подељен нови број „Екопедије“, часопис који се бави очувањем природе и животне средине и који уређује и објављује Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева.