Град Панчево|grad@pancevo.rs

Обука на саобраћајном полигону за све ђаке прваке

/Обука на саобраћајном полигону за све ђаке прваке

Сви ђаци прваци основних школа са територије града Панчева наредне недеље, од 26. до 30. септембра 2016. године, проћи ће обуку на саобраћајном полигону постављеном у ОШ „Бранко Радичевић“, где ће у симулираним условима имати прилику да вежбају и уче о безбедности у саобраћају и о саобраћајним правилима. Превоз за све ђаке је обезбеђен.

Комитет за безбедност саобраћаја града Панчева обезбедио је средства за едукацију најмлађих учесника у саобраћају и спровео набавку монтажно-демонтажног полигона, који је намењен деци предшколског и основношколског узраста. Циљ полигона је да деца у контролисаним и безбедним условима науче основна правила у саобраћају, а полигон је пројектован тако да су лекције међусобно повезане и одвијају се у континуитету. Свако дете ће након завршене обуке добити едукативни материјал са основним правилима у саобраћају и диплому – тзв. „пешачку дозволу“.

Обуком ће бити обухваћено 11 лекција: Види и буди виђен; Покажи намеру; Изабери место за прелазак преко улице; Обавезно стани на ивичњак пре него што закорачиш на улицу; Прелазак улице на пешачком прелазу са семафором и без њега; Прелазак улице у раскрсницама различитих врста; Прелазак улице између два паркирана аутомобила; Погледај најмање три пута: лево, десно, лево; Провери, крени; Уколико не можеш сам, потражи помоћ старије особе; Излазак из аутомобила, аутобуса градског превоза и прелазак улице непосредно испред или иза њега.

Деца ће стећи знања о појмовима као што су: пешак, аутомобил, улица, делови улице, врсте улица, кретање по коловозу и кретање по тротоару, као и по путу без тротоара, избор места за прелазак преко улице, пешачки прелаз, семафор, различите врсте раскрсница, правилан прелазак улице у различитим условима, све врсте сигнала у саобраћају и њихово значење, кретање у условима смањене видљивости, поступања других учесника у саобраћају, научиће да препознају који су елементи саобраћаја битни са аспекта безбедности а који не, итд.

Прваци ће се упознати са златним правилима безбедног понашања пешака: обавезно стани на ивичњак пре него што закорачиш на коловоз, сачекај зелено светло на семафору за пешаке, гледај најмање три пута: лево, десно, па опет лево, покажи намеру, изабери најбезбеднији, а не најкраћи пут, безбедност је важнија од свих награда или казни, буди доследан у поштовању саобраћајних правила.

Активности Комитета безбедност саобраћаја подразумевају непрекидан и добро осмишљен рад на унапређењу саобраћајног образовања и васпитања деце, са циљем да најмлађи учесници у саобраћају усвоје знање, формирају позитивне ставове, увежбају вештине и, напослетку, да се безбедно понашају у саобраћају.

2018-01-28T21:24:28+00:0023/09/2016|
Величина слова
Контраст