Сви ђаци прваци основних школа са територије града Панчева наредне недеље, од 26. до 30. септембра 2016. године, проћи ће обуку на саобраћајном полигону постављеном у ОШ „Бранко Радичевић“, где ће у симулираним условима имати прилику да вежбају и уче о безбедности у саобраћају и о саобраћајним правилима. Превоз за све ђаке је обезбеђен.

Комитет за безбедност саобраћаја града Панчева обезбедио је средства за едукацију најмлађих учесника у саобраћају и спровео набавку монтажно-демонтажног полигона, који је намењен деци предшколског и основношколског узраста. Циљ полигона је да деца у контролисаним и безбедним условима науче основна правила у саобраћају, а полигон је пројектован тако да су лекције међусобно повезане и одвијају се у континуитету. Свако дете ће након завршене обуке добити едукативни материјал са основним правилима у саобраћају и диплому – тзв. „пешачку дозволу“.

Обуком ће бити обухваћено 11 лекција: Види и буди виђен; Покажи намеру; Изабери место за прелазак преко улице; Обавезно стани на ивичњак пре него што закорачиш на улицу; Прелазак улице на пешачком прелазу са семафором и без њега; Прелазак улице у раскрсницама различитих врста; Прелазак улице између два паркирана аутомобила; Погледај најмање три пута: лево, десно, лево; Провери, крени; Уколико не можеш сам, потражи помоћ старије особе; Излазак из аутомобила, аутобуса градског превоза и прелазак улице непосредно испред или иза њега.

Деца ће стећи знања о појмовима као што су: пешак, аутомобил, улица, делови улице, врсте улица, кретање по коловозу и кретање по тротоару, као и по путу без тротоара, избор места за прелазак преко улице, пешачки прелаз, семафор, различите врсте раскрсница, правилан прелазак улице у различитим условима, све врсте сигнала у саобраћају и њихово значење, кретање у условима смањене видљивости, поступања других учесника у саобраћају, научиће да препознају који су елементи саобраћаја битни са аспекта безбедности а који не, итд.

Прваци ће се упознати са златним правилима безбедног понашања пешака: обавезно стани на ивичњак пре него што закорачиш на коловоз, сачекај зелено светло на семафору за пешаке, гледај најмање три пута: лево, десно, па опет лево, покажи намеру, изабери најбезбеднији, а не најкраћи пут, безбедност је важнија од свих награда или казни, буди доследан у поштовању саобраћајних правила.

Активности Комитета безбедност саобраћаја подразумевају непрекидан и добро осмишљен рад на унапређењу саобраћајног образовања и васпитања деце, са циљем да најмлађи учесници у саобраћају усвоје знање, формирају позитивне ставове, увежбају вештине и, напослетку, да се безбедно понашају у саобраћају.