Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD-u, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine, kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Obeležavanje Dana planete Zemlje podrazumeva da svaki pojedinac svojim primerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umesto automobila, da se svi zajedno potrudimo da učinimo našu zemlju lepšom i boljom i ostavimo budućim pokoljenjima.

Grad Pančevo će aktivno obeležiti Dan planete Zemlje, a početak akcije je u petak 21. aprila 2017. od 18.00 časova do 21.00 časova u Gimnaziji „Uroš Predić“, gde će u holu škole biti predstavljena izložba učeničkih radova na temu ekologije. Istog dana biće održan sajam udruženja građana, a za kraj dana planirana je „Gimzelena žurka“.

Na sam Dan planete Zemlje u subotu, 22. aprila 2017.god, predviđena je sadnja drveta na Tamiškom keju u saradnji sa JKP „Zelenilom“ u 11.30 časova, a imaćemo to zadovoljstvo da naš sugrađanin i svetski automobilista Dušan Borković posadi drvo, i svojim primerom podstakne sve nas da obratimo pažnju na važnost očuvanja planete.

Od 12.00 časova predviđena je šetnja u našoj Gradskoj šumi u organizaciji Planinarsko-ekološkog kluba „Soko“.

dan planete