Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД-у, након еколошке акције, а обележава се широм света од 1992. године, када је на Конференцији Уједнињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја.

Обележавање Дана планете Земље подразумева да сваки појединац својим примером, неком својом акцијом или конкретним делом допринесе очувању планете Земље, попут чишћења сметлишта, садње дрвећа, вожње бицикла уместо аутомобила, да се сви заједно потрудимо да учинимо нашу земљу лепшом и бољом и оставимо будућим покољењима.

Град Панчево ће активно обележити Дан планете Земље, а почетак акције је у петак 21. априла 2017. од 18.00 часова до 21.00 часова у Гимназији „Урош Предић“, где ће у холу школе бити представљена изложба ученичких радова на тему екологије. Истог дана биће одржан сајам удружења грађана, а за крај дана планирана је „Гимзелена журка“.

На сам Дан планете Земље у суботу, 22. априла 2017.год, предвиђена је садња дрвета на Тамишком кеју у сарадњи са ЈКП „Зеленилом“ у 11.30 часова, а имаћемо то задовољство да наш суграђанин и светски аутомобилиста Душан Борковић посади дрво, и својим примером подстакне све нас да обратимо пажњу на важност очувања планете.

Од 12.00 часова предвиђена је шетња у нашој Градској шуми у организацији Планинарско-еколошког клуба „Соко“.

дан планете