„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je svetska kampanja koja obuhvata obeležavanje:

  • Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra;
  • Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. decembra;
  • Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra;
  • Godišnjicu Montrealskog masakra, 6. decembra; i
  • Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

U petak, 25. novembra 2016. od 11.00 – 14.00 časova na Trgu Kralja Petra br. 2, ispred Gradske uprave, građanke i građani Pančeva mogu da potpišu peticiju kojom se traži da 18. maj bude proglašen Danom sećanja na ubijene žene – žrtve nasilja.

Ovaj datum je izabran jer je 2015. godine, u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom kontekstu. U prethodnih deset godina u Srbiji je ubijeno 326 žena u slučajevima porodičnog ili partnerskog nasilja. Od početka godine ubijeno je 33 žene.

Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada i Ženska odbornička mreža se pridružuju inicijativi koju su pokrenuli „Autonomni ženski centar“, mreža „Zene protiv nasilja“ i udruženje žena „Peščanik“.

Svojim potpisom dajemo podršu inicijativi ne samo zbog sećanja na ubijene žene, već i zbog podrške ženama koje trenutno žive u situaciji nasilja kako se ni jedno ubistvo više ne bi desilo.

Podsećamo, Autonomni ženski centar i Mreža Žene protiv nasilja započeli su prikupljanje potpisa podrške peticiji za proglašenje 18. maja – Danom sećanja na ubijene žene žrtve nasilja. Ovaj datum je izabran jer je 2015. godine, u roku od 72 sata, 16, 17. i 18. maja, ubijeno sedam žena u porodično-partnerskom kontekstu.

aktivizam-borba-protiv-nasilja-nad-zenama