U sredu, 22. februara u Gradskoj upravi grada Pančeva održano je finalno takmičenje u okviru projekta „Edukuj se, zaposli se!“, na kojem je 10 mladih nezaposlenih lica predstavilo svoje poslovne planove, nakon čega je Stručna komisija odabrala je tri najbolje ideje.

Za sprovođenje poslovnih planova troje budućih mladih preduzetnika – Emiliju Nedeljkov, Nebojšu Nedeljkovića i Nikolu Popovića obezbeđena je finansijska podrška u pojedinačnom iznosu od 240.000,00 dinara i konsultantska podrška od strane projektnih partnera u vidu pravno-finansijskog savetovanja u narednih godinu dana.

Gradski menadžer Aleksandar Farkaš, koordinator Tima podrške za realizaciju projekta i član Stručne komisije, čestitao je pobednicima i svim učesnicima u projektu, istakavši da se iako je troje onih sa najboljom idejom i poslovnim planom nagrađeno finansijski, da su svi polaznici dobili znanje i tehnike koje će koristiti u daljem poslovanju i životu, te i da se, nakon obuke i rada sa mentorom, vidi napredak i u prezentovanju ideja.

Imam ideju da otvorim Agenciju za organizaciju i dekoraciju svih vrsta proslava i venčanja. U sklopu agencije biće i salon venčanica. Ova obuka je meni bila od velikog značaja jer će mi pomoći u daljem poslovanju kako bi bila što uspešnija i konkurentnija na tržištu, izjavila je Emilija Nedeljkov, koja je osvojila prvo mesto.

Poslovna ideja mi je izgradnja plovila na elektro pogon. Puno mi je obuka pomogla. Naučili smo kako regrutovati ljude, voditi firmu, finansije… Svemu je obuka pomogla, izradi biznis plana, planiranju finasijske godine, nešto što se retko dobije rekao je Nebojša Nedeljković, koji je osvojio drugo mesto.

Želim da otvorim arhitektonski biro. Ja sam po struci strukovni inženjer arhitekture, a ideju sam dobio nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata, a ima veliki broj ljudi koji su vlasnici nezakonito izgrađenih objekata. U prethodnih 6 meseci dobio sam mnogo znanja iz oblasti preduzetništva, koje je važno pored znanja iz struke koje posedujem. Samim tim je zaokružena priča da možemo da uđemo u preduzetničke tokove, naglasio je Nikola Popović, koji je osvojio treće mesto.

Projekat „Edukuj se, zaposli se!“ realizovao je Regionalni edukativni centar – Banat u partnerstvu sa još tri institucije/organizacije iz javnog i privatnog sektora (Grad Pančevo, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat i Doo za vođenje poslovnih knjiga Beba Kompani Pančevo), uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a odobren je u okviru Javnog konkursa za programe i projekte podrške mladima u zapošljavanju. Realizacija projekta trajala je 8 meseci (jul 2016 – februar 2017. godine), a cilj projekta je doprinos smanjenju dugoročne nezaposlenosti i povećanju zapošljivosti mladih nezaposlenih lica i razvoj Grada Pančeva i Južnobanatskog regiona.

Projekat je pružio mogućnost mladim nezaposlenim licima sa teritorije južnog Banata da uz pomoć obuka i mentorske podrške razviju svoje sopstvene poslovne ideje, unaprede svoje veštine i znanja i započnu sopstveni posao.

Dvanaest učesnika sa najboljim i najperspektivnijim poslovnim idejama su u proteklih osam nedelja prošli naprednu obuku iz oblasti preduzetništva, koja je podrazumevala kontinuirani mentorski rad sa stručnjacima i predstavnicima privrede iz različitih oblasti, da bi njih 10 učestvovalo na završnom takmičenju.