MIHALOVCE, SLOVAČKA

slika grada

MIHALOVCE je ekonomski, administrativni i kulturni centar jugoistočne regije Slovačke. Prvi stanovnici nastanjeni su na obali reke Laborek pre više od sedam hiljada godina. Strateška pozicija grada zasniva se na očuvanju klasičnih i tradicionalnih zanata, razvoju trgovine, građevinske industrije, keramike, inženjeringa, elektronike i proizvodnje hrane. Mihalovce ima oko 40.000 stanovnika.

Gradonačelnica grada Pančeva Vesna Martinović i gradonačelnik Mihalovca Vilijam Zahorčak potpisali su sporazum o bratimljenju 19. avgusta 2011. godine u Mihalovcima.

Veb prezentacija: www.michalovce.sk

STUPINO, RUSIJA

slika grada

STUPINO je grad koji je administrativni centar oblasti Stupino koja se nalazi u sklopu Moskovske oblasti. Nalazi se na reci Oka, ima oko 66. 000 stanovnika i udaljen je od Moskve 100km. Grad je osnovan 1939. kao “zatvoreni grad”. Glavno obeležje Grada je Belopesotski manastir koji datira iz 17. veka. Tokom “Hladnog rata” u Stupinu se nalazila baza protiv avionske odbrane (PVO) i proizvodnja oružija a od 1995. godine nalazi se proizvodnja “Mars” korporacije.

Gradonačelnik Stupina Pavel Čelpan i gradonačelnica grada Pančeva Vesna Martinović potpisali su sporazum o bratimljnju 23. aprila 2012. godine u Pančevu.

Veb prezentacija: www.stupino-grad.ru

BONJHAD, MAĐARSKA

slika grada

BONJHAD   se nalazi  u jugozapadnoj Mađarskoj, u okrugu Tolna i broji oko 14 hiljada stanovnika. To je grad  sa bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem, koji je početkom dvadesetog veka bio  poznat po fabrikama za proizvodnju emajla i obuće. Rimokatolička i luteranska crkva, ostaci dve sinagoge, barokna zdanja u centru grada i muzej Völgység svedoče o bogatoj istoriji ovog malog grada.

U cilju unapređenja saradnje vojvođanskih i Mađara iz Mađarske, kao i srpsko – mađarskih veza u karpatskom basenu, gradonačelnici gradova Pančeva i Bonjhada potpisali su 2010. godine ugovor o bratimljenju ovih gradova. Namera ovog ugovora je da stvori uslove za mnogostranu izgradnju i funkcionisanje prosvetnih, kulturnih, sportskih i privrednih veza.

Veb prezentacija: www.bonyhad.hu

PROVINCIJA RAVENA, ITALIJA

slika grada

PROVINCIJA RAVENA nalazi se na severoistoku Italije, u regionu Emilija – Romanja i u njoj živi približno 360 hiljada stanovnika. U sastav provincije ulazi 18 opština od kojih je najveća  Ravena. Brojni spomenici kulture, umetnička i sportska dešavanja, ali i geografske odlike čine je veoma značajnom turističkom destinacijom Italije.

Na osnovu dugogodišnjih odnosa prijateljstva i bliske saradnje, gradonačelnica Pančeva i predsednik Provincije Ravena potpisali su Povelju o bratimljenju, čije se međusobno preuzete obaveze posebno odnose na saradnju u oblasti zaštite životne sredine, ekonomije, kulture i obrazovanja i naučnotehničke saradnje. Ovaj dokument je potpisan u Raveni 16. oktobra 2008. godine.

Pančevo i Ravena imaju vrlo značajnu saradnju u oblasti zaštite životne sredine i aktuelne zajedničke projekte, kao i kulturnu i privrednu saradnju, a Provincija Ravena je 2004. godine Pančevu donirala najsavremeniji uredjaj za automatski monitoring zagadjujucih materija u vazduhu.

Veb prezentacija: www.provincia.ra.it

VOSKRESENSK, RUSIJA

slika grada

VOSKRESENSK je grad na zapadu Rusije, smešten na obali reke Moskva, sa oko 78  hiljada stanovnika. Predstavlja važan industrijski centar, poznat po proizvodnji koncentrovanog đubriva i građevinskog materijala. Takođe, grad je poznat i kao rodno mesto mnogih uspešnih igrača hokeja na ledu.

Povelja o bratimljenju opštine Pančevo sa Voskresenskim okrugom Moskovske oblasti Voskresensk potpisana je 1996. godine, kako bi se podstaklo dalje jačanje uzajamnog prijateljstva i zbližavanja dvaju naroda i država.

Veb prezentacija: www.vosgoradmin.ru

KUMANOVO, MAKEDONIJA

slika grada

KUMANOVO je sa nešto više od 105 hiljada stanovnika drugi po veličini grad u Makedoniji, u kojem živi oko 9 hiljada Srba. Značajan je trgovački i industrijski centar, sa razvijenom poljoprivredom, duvanskom i tekstilnom industrijom. 2001. prve godine, u blizini Kumanova otkrivena je megalitska opservatorija Kokino, koju je NASA svrstala među četiri najstarije opservatorije na svetu. Svake godine Kumanovo organizuje manifestaciju “Dani komedije” u kojoj učestvuju brojni izvođači iz Makedonije, kao i gosti iz Srbije i Bugarske.

Veb prezentacija: www.kumanovo.gov.mk

ZANŠTAD, HOLANDIJA

slika grada

ZANŠTAD je petnaesti po veličini grad u Holandiji sa oko 145 hiljada stanovnika. Nalazi se na zapadu Holandije, 10 kilometara severozapadno od Amsterdama.  Ovo je grad sa bogatom industrijskom tradicijom, dugom četiri veka. U sedamnaestom veku, jedno od naselja Zanštada bilo je poznato kao centar za brodogradnju. Danas je ovaj grad po prehrambenoj industriji (proizvodnja kakaoa) i proizvodnji linoleuma (ovde se nalazi sedište kompanije Forbo, najvećeg svetskog proizvođača linoleuma).

Veb prezentacija: www.zaanstad.nl

BULONJ-BIJANKUR, FRANCUSKA

slika grada

BULONJ-BIJANKUR je vrlo razvijena opština u zapadnom delu Pariza, i njegovo najgušće naseljeno predgrađe. Poznat je kao industrijski centar, u njemu se nalaze sedišta mnogih multinacionalnih kompanija, među kojima je i Reno. Osim automobilske industrije, poznat je i po proizvodnji aviona, hemikalija, bicikala i preradi hrane. Grad Pančevo i Bulonj Bijankur imaju odličnu saradnju u oblasti kulture.

Veb prezentacija: www.boulognebillancourt.com

MRKONJIĆ GRAD, BOSNA I HERCEGOVINA

slika grada

MRKONJIĆ GRAD je opština u jugozapadnom delu Republike Srpske, između Jajca i Banja Luke. Procenjuje se da ima nešto više od 21.000 stanovnika. Ime je dobio  po kralju Petru I Karađorđeviću – Mrkonjiću, u znak zahvalnosti za učestvovanje u prvom bosansko – herzegovačkom ustanku protiv Turaka 1875. godine. Mrkonjić Grad je bio domaćin prvog zasedanja ZAVNOBiH-a 1945. godine na kojem je odlučeno da Bosna i Herzegovina postane šesta federalna jedinica tadašnje Jugoslavije. Poznati turistički lokaliteti su planina Lisina i jezero Balkana u njenom podnožju.

Predsednici Skupština opština Pančevo i Mrkonjić Grad, potpisali su 1994. godine Povelju o bratimljenju ove dve opštine sa namerom da trajno razviju široku kulturnu i privrednu saradnju.

Veb prezentacija: www.mrkonjic-grad.rs.ba

REŠICA, RUMUNIJA

slika grada

REŠICA je veliki industrijski centar u zapadnoj Rumuniji, u kojem živi oko 86000 stanovnika. Poznat je po automobilskoj i tekstilnoj industriji, industriji gvožđa i čelika,  brojnim postrojenjima za proizvodnju električnih uređaja, hemikalija i mašina. Rešica je i popularna turistička destinacija, u njenoj blizini nalaze se skijalište Semenik i brojna jezera.

Veb prezentacija: www.primaria-resita.ro

PRIJEDOR, BOSNA I HERCEGOVINA

slika grada

PRIJEDOR je jedan od ekonomskih, kulturnih i obrazovnih centara Bosne i Hercegovine. Nalazi se na severozapadu zemlje i sa oko 94 hiljade stanovnika drugi je po veličini grad u Republici Srpskoj i šesti u BiH.  Veruje se da je ime dobio od riječi “pridor” ili “prodor”. Prema narodnom predanju , reka Sana je nekada tekla nešto južnije, a tokom vremena promenila je tok, “pridrijela” ili “prodrla” u polje nešto severnije i taj teren nazvan je Pridor ili Prodor.

Značajan mineralno-sirovinski kompleks, rezerve drvne mase, kao i plodno zemljište, omogućili su razvoj rudarstva, drvne industrije, metalne industrije, tekstilne industrije i poljoprivrede.

1994. godine Pančevo je potpisalo  Povelju o bratimljenju sa opštinom Prijedor, kao potvrdu prijateljstva, privredne i kulturne saradnje.

Veb prezentacija: www.opstinaprijedor.org

NEAPOLI, GRČKA

slika grada

NEAPOLI je opština na severozapadu  Soluna, u kojoj živi približno 32 hiljade stanovnika. Sa gustinom naseljenosti od 27,252 stanovnika po kvadratnom kilometru, Neapoli je najgušće naseljeno mesto i Grčkoj i 13. po gustini naseljenosti na svetu.

1994. godine opštine Pančevo i Neapoli potpisale su Povelju o bratimljenju, u interesu mira, blagostanja i napretka ovih opština.

STAVROPOLI, GRČKA

slika grada

STAVROPOLI je severna solunska opština u kojoj živi oko 42 hiljade stanovnika. Nekada značajan industrijski centar, danas je pretežno poznat  po raznovrsnim kulturnim sadržajima i negovanju svih vrsta umetnosti, najviše kroz rad lokalnog kulturnog centra.

1994. godine Predsednik Skupštine opštine Pančevo i Predsednik opštine Stavropoli potpisali su Povelju o bratimljenju, kao trajni dokument i svedočanstvo stanovnika Pančeva i Stavropolija za slobodu, nezavisnost i demokratiju. Međusobno preuzete obaveze saradnje posebno se odnose na oblast kulture, solidarnost i ekonomsku oblast.

Veb prezentacija: www.stavroupoli.gr

TARAGONA, ŠPANIJA

slika grada

TARAGONA je grad na jugu Katalonije na severoistoku Španije, na Mediteranu. To je glavni grad španske provincije Targona i glavni grad Katalonije. Prema popisu iz 2009. god. grad je imao 155.323 stanovnika, a broj stanovnika cele regije bio je procenjen na 675.921.  Rimski naziv grada je Tarako, a ruševine iz rimskog perioda pripadaju Svetskoj kulturnoj  baštini i zaštićene su od strane UNESCO-a .

Grad Pančevo i Taragona potpisali su pismo o namerama 2009. godine u Taragoni o međusobnoj saradnji i očekuje se da u narednom periodu bude potpisana i Povelja o bratimljenju. Pančevo i Taragona sarađuju u domenu kulturne razmene, a dobija na značajnu i sve jača privredna saradnja.

Veb prezentacija: www.tarragona.cat

BELA SLATINA, BUGARSKA

slika grada

BELA SLATINA je grad na  severozapadu Bugarske, u Vračanskoj oblasti u  kojem živi približno 12 i po hiljada stanovnika. Grad je smešten na obali reke Skit, pritoke Dunava, na 120 metara nadmorske visine. Na području Bele Slatine pronađeni su predmeti iz kasnog neolita i bakarnog doba.

Veb prezentacija: www.byala-slatina.com