Omoljica je seosko naselje koje se nalazi na teritoriji grada Pančeva, u Južnobanatskom okrugu Autonomne Pokrajine Vojvodine, u Republici Srbiji. Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, u Omoljici živi 6309 stanovnika.

Najstarija kuća u selu je iz 1766. godine, gde je osnovno bio štab 12 banatske regimente. Posle toga je u zgradi bio kontumac (karantin) gde su određeno vreme provodili putnici koji su dolazili iz Turske (Srbije). Jedno kratko vreme (mesec i po) tu je boravio i Vuk Karadžić. Danas najperspektivnije selo opštine Pančevo, u turizmu. Tokom 70-ih godina prošlog veka otkriven je izvor lekovite vode. Ovaj izvor ima temperaturu od 37,5 stepeni C, a voda je bogata fosforom. Reka Ponjavica, koja se delimično nalazi u ataru sela Omoljica je proglašena za zaštićeno prirodno dobro – park prirode („Sl. list opštine Pančevo“ br. 3/95). Selo je poznato i po međunarodnom festivalu amaterskog filma (sa temom: životu na selu) „Žisel“ koji se redovno održava od 1971. godine.

Na području naselja otkrivni su ostaci iz neolitskog doba. Predmeti koji se čuvaju u Vršačkom i Temišvarskom muzeju, takođe su otkriveni spomenici koji vode poreklo iz bronzanog doba i to iz vremena od 1500 – 1000. god pre n.e. (čuvaju se u Pančevačkom muzeju). Predmeti iz ovog perioda sastoje se iz posuđa tzv. panonske keramike. Drugi predmeti i novci ukazuju da su ovde živeli ljudi u vremenu Kelta, Rimljana, i Vizantije.

Više o Omoljici možete saznati na Vikipediji.

Podelite ovo:Kontaktirajte nas:

  • Omoljica centar slika 2
  • Omoljica centar slika 1