Dolovo je seosko naselje koje se nalazi na teritoriji grada Pančeva, u Južnobanatskom okrugu Autonomne Pokrajine Vojvodine, u Republici Srbiji. Prema konačnim rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine, u Dolovu živi 6146 stanovnika.

Ovde se nalaze Crkva Prenosa moštiju Svetog Nikole Velidonja i Crkva Prenosa moštiju Svetog Nikole Maladonja.

Kao srpsko naselje Dolovo se prvi put pominje u Pećkom Katastigu (spisak , popis , rukopisna knjiga kaludjera Pećke patrijaršije ) 1660. godine pod nazivom Dolovi , sto je verovatno vezano za izgled predela na kome je naselje lezalo. Srpski živalj koji se tu naselio je sa juga pod pritiskom turaka u XVII veku migrirao u Panonsku niziju.
Najmasovnija seoba je bila 1690. godine pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevicem , mada je takvih pomeranja bilo i ranije.

Selo Dolovo je po grupisanosti i rasporedu stambenih, pomoćnih i dr. objekata tipično ušoreno naselje centralizovanog tipa, koje je karakteristično za ravničarske predele. Ukupna površina pod stambenim objektima je oko 14,5 km². U centralnom delu naselja nalaze se uglavnom sve javne ustanove, društvene i kulturne institucije : pošta, mesna zajednica i kancelarija, banka, dom kulture sa bioskopskom salom, robna kuća, samousluga i drugi trgovački objekti, zanatske radnje, zdravstvena stanica, apoteka i ugostiteljski objekti. U blizini Osnovna škola “Aksentije Maksimović” i tereni za fudbal i rukomet sportskog kluba “Dolovo”.

Više o selu možete pronaći na Vikipediji.

Podelite ovo:Kontaktirajte nas:
  • Dolovo slika 2
  • Dolovo slika 1