Pupinova medalja Narodnom muzeju Pančevo

Pančevo, 10.10. 2014. – Povodom obeležavanja 160 godina od rođenja Mihajla Pupina juče je u Idvoru, rodnom mestu velikog naučnika, održana svečana ceremonija obeležavanja jubilija. Tom prilikom dodeljene su mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima je i Pupinova medalja čiji je dobitnik Narodni muzej Pančevo.

Pored stalne postavke u rodnoj kući Mihajla Pupina koja čini depadans Narodnog muzeja Pančevo, Muzej dugi niz godina aktivno učestvuje i u organizaciji proslava godišnjica i jubileja. Krajem januara izložbom “Mihajlo Idvorski – stvaralčka koordinacija” u Narodnom muzeju Pančevo počela je godina obeležavanja jubileja – 160 godina od rođenja velikog srpskog naučnika i pronalazača. Tokom trajanja izložbe organizovane su i tribine dečje radionice, projekcije filmova o Mihajlu Pupinu…

Narodni muzej Pančevo kontinuirano radi na podizanju nivoa svesti o značaju i delu Mihajla Idvorskog Pupina i njegovom velikom doprinosu u afirmaciji srpskog naroda. Pupinova medalja je veliko priznanje koje obavezuje da se i u budućnosti nastavi sa idejom pupinizacije.

Nagrade dodeljuje fondacija „Mladen Selak“ koja obnavlja Pupinov fond uz podršku SANU, Saveza pronalazača i drugih organizacija.